fallback

Борисов: Без АЕЦ Белене и спиране на АЕЦ Козлодуй икономиката ще банкрутира

БСП поиска национален референдум за строителството на АЕЦ Белене

16:45 | 25.02.11 г. 27
Автор - снимка
Създател

Ако не започнем да строим АЕЦ Белене и бъдат спрени пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните паркове, след 15 години икономиката на България ще банкрутира, заяви днес премиерът Бойко Борисов, цитиран от БТА. 

По думите му ако не се построи АЕЦ Белене или не се организира нова ядрена мощност, цената на тока ще скочи около 18 пъти.

Борисов посочи, че на последната среща на премиерите на страните членки в Брюксел се е взело решение новите реактори, които ще се строят, да отговарят на най-високите критерии за сигурност. Кой ще каже в Европа кои реактори са сигурни, дали след 15 години няма да се повтори сагата с първите четири блока на АЕЦ Козлодуй, каза той.

„Знам какъв риск крие забавянето на строежа на АЕЦ Белене, но искам да е гарантирано, че тези реактори ще са безопасни, искам от Европа да ми го потвърдят още веднъж“, заяви Борисов. Той добави, че министър Трайчо Трайков е изпратил писмо до еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер със запитване дали този тип реактори за втората атомна централа у нас ще работят още 70 години.

Борисов посочи, че, ако отговорът е положителен, е готов да се проведе дебат по проекта АЕЦ Белене в парламента.

Председателят на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев подкрепи идеята на министър-председателя в парламента да има дебати за "Белене" и изрази надежда председателят на Народното събрание да го инициира в най-скоро време.

Парламентарната група на Коалиция за България настоя правителството да организира национален референдум за строителството на АЕЦ Белене.

В тази връзка бившият вътрешен министър и настоящ депутат Румен Петков заяви: „Начертайте график за близките 50 години и покажете каква ще бъде цената на електроенергията с или без "Белене", в това число след затварянето на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй и хората ще решат“.

Той отбеляза, че голяма част от оскъпяването на проекта се дължи на голямото му забавяне. Петков посочи, че две години правителството не може да вземе решение за строителството на втората атомна централа. Според него става дума за защита на интересите на собствениците на частните въглищни централи, както и за защита на интересите на собствениците на соларните и вятърни централи, които след изтичане на договорите им за изкупуване на енергията на много високи цени ще трябва да излязат на пазара и да се конкурират с доста по-ниската цена на ядрената енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 10.09.22 г.
fallback