IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Закриват Фонда за трансплантации в чужбина

Дейността му ще бъде прехвърлена към съществуващи в момента структури

12:59 | 02.03.11 г.
Закриват Фонда за трансплантации в чужбина

Дейността на Фонда за трансплантации в чужбина ще бъде прехвърлена към съществуващи към момента структури, каза министърът на здравеопазването Стефан Константинов след заседание на Министерски съвет.

Пациентите ще получават необходимата помощ, но няма смисъл да се поддържа администрация, макар и минимална, ако няма резултат от нейната работа, допълни министърът.

Той каза, че има два фонда за лечение на деца и на възрастни, през които ще се отпускат средства за трансплантация на органи. „Проблемът с трансплантациите в чужбина не са парите, а че донорите са в други държави и органите не могат да бъдат поръчвани като в аптека. Ако се появи донор, нашите хора трябва много бързо да бъдат прехвърлени в съответната държава“, обясни Константинов.

Най-голямото предизвикателство е трансплантациите да се правят в България, а не да се чудим как да правим невъзможни неща, каза още здравният министър.

По информация на БНР формалната причина за закриването на фонда са върнатите в бюджета през 2010 г. 4,7 милиона лева.

Фондът за трансплантации в чужбина беше създаден през май миналата година с цел да финансира трансплантации, които не могат да бъдат извършени в България. За 2010-та година е одобрен един пациент, а от началото на тази година одобрените са 27.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още