IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При обективни причини графикът за отпуските ще се променя

В графиците, които ще се изготвят в началото на всяка година, ще могат да се правят изменения

21:57 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
При обективни причини графикът за отпуските ще се променя

Графикът за ползване на отпуските, които работодателите са длъжни да изговят, ще може да се изменя при възникване на конкретни причини от служебен характер или икономически, технологически, финансови, пазарни и други обективни причини.

Това е записано в наредбите за почивките и отпуските, приети от МС.

Преди утвърждаването на графика работодателят е длъжен да покани всички държавни служители , работници и служители да заявят своите предпочитания за времето, през което наведнъж или на части желаят да ползват платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се полага.

Работодателят трябва да информира всички служители във фирмата за утвърдения график, а екземпляр от него трябва да бъде на тяхно разположение на подходящо място в офиса.

Работодателят ще може да отложи ползването на платения годишен отпуск, както на отделен служител, така и на всички служители от отдела или звеното. Това ще става в писмена форма, като е необходимо работникът да бъде своевременно уведомен.

Според промените в Кодекса на труда на отлагане подлежат до 10 дни от полагащия се отпуск, които трябва да се използват до две години след изтичане на календарната година, за която се полагат.

Използването и отлагането на отпуските, както и изплатените обезщетения за неизползван отпуск, се документират писмено от работодателя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още