fallback

Експерти: Заетост от 76% до 2020 г. е твърде амбициозна цел за България

Това обяви Икономическият и социален съвет в проект за Национална програма за реформи на България

13:50 | 14.03.11 г. 5

Според Икономическия и социален съвет (ИСС) достигане на 76% заетост сред населението на България на възраст между 20 и 64 години до 2020 г. е твърде амбициозна цел. Това се посочва в приетата резолюция на ИСС по проекта за национална програма за реформи на България, съобщи председателят на съвета проф. Лалко Дулевски.

Дулевски допълни, че ИСС винаги е подкрепял приемането на по-високи цели за България спрямо средноевропейските, но според съвета в националната програма за реформи предвидените мерки за тази цел не могат да я гарантират.

Цяла Европа определя в стратегията като цел заетост 75 на сто до 2020 година, а средното декларирано равнище на страните членки е 72,5 на сто, каза Дулевски.

За ИСС едно от основните предизвикателства пред българското общество, което е изведено и като констатация на ЕК в годишния обзор на растежа е, че страните членки трябва да предприемат необходимите действия през 2011 г. и 2012 г., за да избегнат бавния и беден на нови работни места икономически растеж. Такъв тип икономически растеж комисията определя като "сценарий на загубеното десетилетие". Съветът заявява, че част от този сценарий е наблюдаваната тенденция за намаление на работните места в страната.

ИСС предлага да се обсъди постигането към 2020 г. на брутен вътрешен продукт на жител в покупателна способност от 60 на сто от средното равнище за ЕС. По последни данни сега тя е 41 на сто.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
fallback