IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Костов определи икономическата ситуация като стагфлация

Производството и търговията са монополизирани, твърдят от ДСБ

16:29 | 14.03.11 г. 1
Иван Костов определи икономическата ситуация като стагфлация

Анализът на икономическата ситуация в страната ни води към извода за стагфлация. До нея се е стигнало, след като пазарната икономика е компрометирана от бездействието на управляващите пред повсеместната монополизация на производството и търговията. Това каза лидерът на ДСБ Иван Костов на пресконференция на партията, съобщава Dnes.bg.

"Стагфлацията е съчетаване на икономическа депресия плюс инфлация, която се получава заради неспособност на държавата да си изпълни основните икономически функции", разясни Костов.

Според Костов сред най-тежките последици, освен ръста на цените, е и унищожаването на множество малки и средни фирми. Има и спад на заетите и самоосигуряващите се с 295 хиляди души.

"Бойко Борисов да прекрати договорките с монополистите, да спрат да събират пари за изборите", призоваха от ДСБ. "Очакваме, че цените ще паднат, но преди местните избори", прогнозира още Костов.

Костов посочи обаче, че исканията на протестиращите срещу високите цени на горивата, които предлагат да бъдат намалени акцизите или ДДС, са невъзможни по средата на годината по време на изпълнението на бюджета.
Според него обаче може да бъде проверен от държавата начинът, по който се формират цените на горивата.

"Може да се установи колко е точно печалбата например от дизеловото гориво и тя да бъде ограничена – например от 18% на 8%, и веднага цените ще паднат", обясни Костов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Robert Lucas
преди 13 години
За СТАГФЛАЦИЯ има две условия: първо, СТАГНАЦИЯ - БВП не расте, темпът му е около нула; второ, ИНФЛАЦИЯ, чийто темп е двуцифрено число (над 10%). Стагфлация е налице, ако двете явления съжителстват едновременно повече от 6 тримесечия. За пръв път стагфлация се наблюдава през 70-те години и се свързва с петролните шокове, когато ОПЕК намаляват квотата и цената на петрола скача 4 пъти. През 1973 инфлацията в САЩ се утроява и от 1974 до април 1975 остава 10-12%.Стагфлацията поставя предизвикателство пред икономическата теория и политика, защото кейнсианският подход става неефективен за едновременно справяне с двата проблема и провокира по-нататъшно развитие на монетаризма. Има ли стагфлация В БЪЛГАРИЯ? До 2008 г. положителни ръст на БВП и инфлация. Следвателно, НЯМА стагфлация. През 2009 свиване на БВП с 5%, инфлация под 1% за януари и декември и дефлация за останалите месеци. Следователно, НЯМА стагфлация, има обикновена рецесия (икономически спад).След март 2010 растеж на БВП с ускоряващ се темп плюс годишна инфлация от 4,5% НЯМА стагфлация, има обикновено възстановяване и възходящо движение до днесА Костов е обикновен лъжец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още