IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: България не изпълнява евродиректива за ГМО

До два месеца страната ни трябва да информира ЕК какви мерки е предприела за ограничаване на рисковете за човешкото здраве и околната среда

17:18 | 14.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: България не изпълнява евродиректива за ГМО

България трябва да прилага правилно директива, свързана с генетично модифицираните организми (ГМО). Днес Европейската комисия е решила да изиска спазването на тези правила, съобщи европейската пресслужба Рапид.

Според комисията страната ни не изпълнява изискванията на директива 2009/41/EC, според която трябва да се вземат всички възможни мерки за ограничаване на рисковете за човешкото здраве и околната среда.

Директивата изисква държавите-членки да гарантират, че са взели всички необходими мерки, за да се избегнат негативните последици за човешкото здраве и околната среда при извършването на дейности, свързани с генетично модифицираните микроорганизми. Когато микроорганизмите се подлагат на генетично модифициране, култивиране, съхраняване, превозване или унищожаване, хората и околната среда са изложени на определени рискове.

Засега искането на Брюксел е под формата на мотивирано становище. В срок от два месеца България трябва да информира ЕК какви мерки е предприела. Ако това не се случи, Брюксел може да заведе дело в Съда на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още