IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват проверките за пушене на закрито през нощта и в почивните дни

Зачестяват сигнали на граждани, че правилата за пушене в заведения не се спазват стриктно

11:37 | 18.03.11 г.
Засилват проверките за пушене на закрито през нощта и в почивните дни

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще увеличи проверките за тютюнопушене в заведенията след 17.00 ч, както и в празничните и почивни дни, съобщават от МЗ.

Причината за това са сигнали на граждани, че новите правила за пушене в ресторанти, питейни заведения, барове, хотели и други закрити пространства, не се спазват стриктно в по-късните часове на денонощието.

Според новите правила тютюнопушенето в закрити обществени места се допуска само ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши.

Проверка на Investor.bg обаче показа, че правилата не се спазват стриктно, както е записано в наредбата на министерството. Често срещана практика в заведенията е салонът за пушачи да е по-голям от този за непушачи или пък до залата за непушачи да се стига, преминавайки през тази за пушачи, което на практика обезсмисля правилата в наредбата.

Друго често срещано нарушение е липсата на плътно затварящи се врати между двете помещения, което на практика превръща заведението в място само за пушачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още