fallback

Работодателите са твърдо против увеличението на заплатите

От АИКБ настояват повишаването на възнагражденията да се договаря по браншове

16:12 | 19.03.11 г. 118

Категорично не подкрепяме предложението да се вдигне минималната работна заплата в средата на годината и настояваме препоръчителният индекс за повишаване на възнагражденията да се договаря по браншове, с оглед на конкретната ситуация. Това е позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщиха от организацията.

Ако ще се увеличават доходите, то по-скоро това следва да дойде чрез повишаване на средствата за социално подпомагане, ако добре се изпълнява бюджетът. Минималната работна заплата е административна величина, която не бива да се пипа в средата на годината, особено с такъв голям ръст, с какъвто синдикатите предлагат. Причината е, че това ще доведе до намаляване на заетостта, до увеличаване на безработицата и до увеличаване на сивия сектор.

Виждането за общ индекс за повишаване на заплатите е нереалистично, защото ще бъде популистка мярка без реални резултати в практиката. Това каза председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов след участието му в заседанието на Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Той отбеляза, че БТПП ще препоръча договарянето да става на ниво предприятие, за да се отчетат възможностите на компаниите. Искаме да видим хората с по-висока покупателна способност, но към това не трябва да се подхожда безотговорно, заяви Симеонов. Той отбеляза, че е трудно приложимо предложението на КНСБ за препоръчителен индекс за увеличение на работните заплати в частната сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
fallback