fallback

НЦИОМ: 31% от българите биха гласували за нова партия

Най-одобряваните политици за март са Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов, най-критикуваните са Симеон Дянков и Тотю Младенов

12:35 | 21.03.11 г. 2

Според НЦИОМ 31 процента от българите биха гласували за нова партия, ако такава бъде създадена. Това показват данни от национално представително проучване, направено сред 1000 души от 4 до 11 март. 58 на сто твърдят, че в момента няма партия, която да управлява страната по-добре от ГЕРБ. Според 10 процента БСП е алтернатива за управляващите.

Най-нисък дял сред хората, които биха дали вота си за нова, несъществуваща в момента политическа сила, са избирателите на ГЕРБ, на Синята коалиция и на "Атака".

На въпрос за най-големите успехи на управляващите в момента 33 процента посочват борбата с престъпността и корупцията, 20 на сто - строителството на магистрали и пътища, 7 процента - подобряването на усвояването на еврофондовете. Според 6 процента има промяна в политическия стил, прозрачност в работата и желание за реформа. Затягането на фискалната дисциплина е впечатлило 5 процента, а въвеждането на стандарти за храните - 2 процента. 29 на сто смятат, че кабинетът няма никакви успехи, като така мислят основно привържениците на БСП и ДПС.

Като основен неуспех на кабинета, посочван от всеки пети, е спадът в жизнения стандарт. За 17 процента безработицата е основен проблем, а за 14 на сто - здравеопазването. Според 12 процента има слаб контрол върху цени и стоки и не се предприемат мерки за овладяване на ръста на цените. Други 12 процента казват, че има още какво да се желае в сферата на престъпността и корупцията. Сред неуспехите се посочва пенсионната реформа, липсата на мерки за стимулиране на дребния и средния бизнес, както и слаба социална политика на кабинета.

Бойко Борисов е най-одобряваният политик през март с 56,3 на сто рейтинг, показва още проучването на НЦИОМ. На второ място е Росен Плевнелиев с много близък до премиера рейтинг – 55,9 на сто, на трето - земеделският министър Мирослав Найденов – 51,5 процента, на четвърто - столичният кмет Йорданка Фандъкова с 51,3 на сто, а на пето - външният министър Николай Младенов – 47,2 процента. Следват Цветан Цветанов - с 43,9 процента и Георги Първанов – 40,9 на сто. Най-чувствително нараства одобрението на Николай Младенов - с 6 процента.

Най-силно критикуваните министри са Симеон Дянков и Тотю Младенов, а най-бързо расте неодобрението към здравния министър Стефан Константинов. Бившият еврокомисар Меглена Кунева има рейтинг от 44 процента. Няма промяна в дела на хората, които очакват правителството на ГЕРБ да изкара пълния си мандат - 71 процента, сочи изследването на НЦИОМ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 12.09.22 г.
fallback