IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Караджова: Между 20 и 40 млрд. лв. струва обновяването на ВиК инфраструктурата

Средствата са за управление през следващите 30 години

12:25 | 22.03.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
Караджова: Между 20 и 40 млрд. лв. струва обновяването на ВиК инфраструктурата

Между 20 и 40 милиарда лева са необходими за обновяването на водоснабдителната мрежа в страната, за строеж на нови язовири, диги и други елементи от водната инфраструктура. Средствата са за управление през следващите 30 години. Това показват анализите на експертите, които работят върху водната стратегия на България, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Окончателната цифра ще стане ясна, когато правителството се спре на един вариант от стратегията, а междувременно ще има и обществени обсъждания.

„Събрана е сериозна база данни за ВиК инфраструктурата. Като цяло мрежата е много зле, основно е изградена през 50-те години и амортизационните срокове отдавна са изтекли. В някои градове тръбите са толкова стари, че се пръскат, ако се повиши налягането на водата“, каза министър Караджова. Тя обаче допълни, че здравето на хората не е застрашено.

Според нея трябва да се рехабилитират стари пречиствателни станции, а а на места да се изграждат нови.

По повод днешния Световен ден на водата Караджова коментира, че замърсяването на водите от индустрията е изцяло овладяно, като се изключват инциденти и аварии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
milenkk
преди 13 години
Много ми е интересно, сред тия експерти ли е Доган, понеже неговите хонорари са дебели и нищо чудно и 100 млрд да излезе сметката. Ако не е, да го поканят и да му се извинят, че са го пренебрегнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Ако държавата си потърси правата по сделките с концесионерите - в частта в която концесионера е длъжен да поддържа и разширява инфраструктурата, за никакви 20-40 млрд няма да става и дума.Поредната кражба на пари от хазната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още