IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Цената на горивата не зависи основно от разходите за производство

Министърът на икономиката е на мнение, че основният фактор за продажната цена са разходите за алтернативен внос

14:14 | 30.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Трайков: Цената на горивата не зависи основно от разходите за производство

Формулата за продажната цена на горивата се основава не толкова на производствените разходи, а е сравнена с разходите за алтернативния внос. Това означава, че цената за вътрешния пазар е съобразена с цената, по която може да се направи алтернативен внос.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след днешното заседание на кабинета, попитан дали е получил вече отговори от "Лукойл" за начина на формиране на цената на горивата.

Министърът отбеляза, че това е видно от първия прочит на получения отговор, но крайното си мнение ще даде едва след като се произнесат и експертите. По думите му има известна икономическа логика в този метод на ценообразуване.

“Сега имам по-точни данни и за цената на биокомпонента, които потвърждават, че тя, заедно с ДДС, прави горивата с около половин стотинка по-скъпи”, коментира министърът.

“От друга страна, цените на едро са с 6 ст. по-скъпи. Това означава, че те се продават по-скъпо от този, който ги смесва, за да не се стимулира консумацията на горива с биокомпонент”, смята Трайков.

По думите му това не е приемливо, защото биокомпонента се произвежда в България, а минералното гориво се внася от чужбина, което има пряко отношение към външнотърговския ни баланс. Освен това биокомпонентът създава заетост за окло 3 000 души в страната, използват се селскостопански култури, направени са инвестиции за около 100 млн. лв., базирани на ангажимента на правителството да следва определен план.

“Най-важното е, че биокомпонентът не оскъпява горивата за потребителите”, добави министърът.

“Първоначалната ми оценка си остава - най-добрият начин българските потребители да получават горива на възможно най-ниските цени е прозрачност на пазара и свободна конкуренция, отсъствие на картелни споразумения или друг вид договорки, което аз не се наемам да давам оценка има или няма”, каза още министър Трайков.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 13 години
"...цената за вътрешния пазар е съобразена с цената, по която може да се направи алтернативен внос..." Естествено, защо да продават по-евтино, щом не им се налага. Хилавата конкуренция позволява добри маржове. А това за големите разходи по преработката, които се плащали на руската компания-майка, е само за пред "мотивираните" представители на държавата. Затова и моята малка семейна фирмичка плаща повече корпоративен данък от мастодонта Лукойл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още