IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати оцениха положително доклада за влизането на България в Шенген

Комисията на Европарламента ще гласува документа на 2 май

11:33 | 12.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Евродепутати оцениха положително доклада за влизането на България в Шенген

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (ЕП) обсъди днес доклада за изпълнението от България и Румъния на критериите за членство в Шенгенското пространство, съобщи БТА.

Докладът, изготвен от евродепутата Карлос Коельо, ще бъде гласуван от комисията на 2 май, а становището на ЕП ще бъде прието на сесията в Страсбург на 4 юни.

На днешното заседание на комисията прозвучаха единствено положителни оценки за доклада, както и за готовността на двете страни - България и Румъния за присъединяване към Шенген. Общото мнение бе, че не трябва да има двойни стандарти и че не е редно пред двете страни да бъдат поставяни нови условия за членство, различни от изискванията пред държавите, приети в зоната през 2007 година.

Според доклада България отговаря на всички изисквания, а в някои отношения, като охраната на морската граница и издаването на визи, е по-напреднала от държави, които вече са членки.

Вчера обаче стана ясно, че Коельо, който инспектира българската готовност на място през март, предлага шест месеца след приемането ни правителството да представи план от мерки за справяне с неочакван поток от емигранти.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов днес е в Брюксел, където ще проведе серия разговори за Шенген, в това число – и с Карлуш Коельо. Другите му срещи ще бъдат в Европейската Комисия, службата за борба с измамите ОЛАФ и с ръководството на Европейската народна партия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
global_dj
преди 13 години
Браво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още