fallback

Трайков: HSBC ще получи над 2 млн. евро като консултант по АЕЦ Белене

Голямата част от работата британската банка е свършила още преди официалното подписване на консултантския договор за проекта

16:49 | 12.04.11 г. 7
Автор - снимка
Създател

Британската банка HSBC, която е избрана за консултант за АЕЦ Белене, вече е свършила голяма част от работата, за която не са били необходими конфиденциални данни. Това обяви министър Трайчо Трайков пред БНР в отговор на въпроса какво би могъл да свърши консултантът за два месеца.

Трайков посочи и какво трябва да направи банката за този период:

„Включвам тук стандартните - икономическия модел, възвръщаемостта на проекта, усъвременено изследване на пазарната среда както в България, така и в региона, навсякъде, където може да намира реализация електроенергията от АЕЦ "Белене". Освен това, преглед на пазарните участници, маркетинг към евентуални нови инвеститори.

После структуриране на финансите - колко ще бъде акционерен капитал, колко ще бъде кредитиране, при какви лихви, при какви взаимоотношения между партньорите. Ще бъде направен преглед на пакет от договори, включително не само договора за изпълнение, доставка и строителство, и ред други неща.“

Освен фиксираната сума от около 2 милиона евро, на консултанта ще бъдат платени още пари, но сумата ще зависи от това как е структурирано финансирането на проекта, заяви министър Трайков. Договорено е консултантът HSBC да получи допълнителен хонорар от 0,95% от стойността на договора за АЕЦ Белене.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:36 | 09.09.22 г.
fallback