IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Половината българи застават зад строежа на АЕЦ Белене

63% обаче признават, че не са наясно дали досегашните договорености с Русия са изгодни за страната ни

19:11 | 14.04.11 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>Протестът срещу АЕЦ Белене в края на март. <i>Снимка: БТА</i></p>

Протестът срещу АЕЦ Белене в края на март. Снимка: БТА

Близо половината българи искат да довършим строителството на АЕЦ Белене. Това сочат данните от проучване на „Галъп“ през април, цитирано от Dnes.bg

48 на сто смятат, че строителството трябва да продължи. 15% от хората настояват проектът за втора атомна централа у нас да се замрази. 37% нямат отговор кое от двете решения е по-правилно.

Мнозинството българи обаче, или 63%, чистосърдечно признават, че не знаят какъв е отговорът на въпроса дали досегашните договорености между България и Русия са изгодни за страната ни.

25 на сто от анкетираните са на мнение, че договореностите не са изгодни за България, 12% са на обратното мнение.

Пикът на икономическата тревога у българите е преминал, но въпреки това негативните оценки и песимизмът остават на високи нива, коментира Първан Симеонов от "Галъп".

След като през март негативните оценки са достигнали върхови стойности, сега се наблюдава известно успокояване.

34% от българите очакват материалното положение на семейството им да се влошава и през следващата една година. Преходния месец те са били 41 на сто.

63 на сто от запитаните смятат, че България върви към по-лошо.

81% очакват в близките 2-3 месеца цените на основните стоки да растат. Те са с 5% по-малко от хората с такива очаквания през март.

Очакванията, че безработицата ще расте, също намаляват – 45% през април срещу 52% през миналия месец.

Всичко по темата АЕЦ Белене може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 13 години
И как реши, че са недостоверни? Интересна логика: Аз нищо не разбирам, мен не са ме питали - значи, недостоверни са.А аз съм за, по ред причини - и това ли е недостоверно? Защото се разминава с твоето мнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
vaskab
преди 13 години
Каква е тази анкета, какви са тия 48 %, много специалисти по атомна енергетика се навъдиха в България.Пълни глупости.Мили хора, как може да давате категорично мнение за нещо толкова важно и толкова непознато за неспециалисти?Аз съм инженер, но не мога да заема позиция за нещо , което не ми е ясно в подробности.Моля, не правете такива анкети, не са достоверни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
Lo_Ridah
преди 13 години
А да и нещо друго - 63% не знаят дали е изгодно. От оставащите 37, които знаят, колко смятат че е изгодно и колко смятат че не е ? А с колко души е проведена анкетата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Lo_Ridah
преди 13 години
Най-обичам такива *** тълкувания.. 48% смятат че трябва. Останалите явно не го смятат. И доколкото знам 100-48 са 52%. И 52% > 48%. Т.е. повече от половината българи НЕ "смятат че трябва" да се довърши. Малко по-различно е от "смятат че НЕ трябва". Но е пак в тоя ред на мисли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
FINTA
преди 13 години
И те връзваме теб да въртиш едно динамо за да си здрав и да спортуваш редовно! Много филми гледаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
kane
преди 13 години
http://***.dnes.bg/polls.php?id=261&page=1Искам да кажа че линка на допитването показва съвсем друго от статията. На въпроса "Нужна ли ни е Белене?" 36% отговарят с ДА и 33% отговарят с НЕ. С ако отговарят 27%, а 4% са без мнение. Моето мнение е че България и света нямат нужда от този така опасен процес за затопляне на вода. СПРЕТЕ АЕЦ навсякъде посвета. ТЕзи централи ни убиват постепенно. Те изпускат радиация постоянно. И това се прикрива от властите. СЪс мълчеливото си съгласие за съществуването им ние се съгласяваме със края на човечеството. Зазберете тези места и отпадъците който произвеждат те УБИВАТ живота в продължение на 100 000 - 200 000 години напред. Кой може да си го позволи! Колко деца ще се родят с аномалий? Колко ще умрат от рак? Колко мъка още трябва за да разберем че това не е пътя за устойчиво развитие на човеците.Замислете се. За цена 0.08 лв/квтч, вместо 0.15 лв/квтч съгласни ли сте да умрете от рак..или детето ви.. или внучето ви да се роди без крака..това е реал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
chenev
преди 13 години
У нас каквото и да има файда няма,няма и да има докато не спре да се краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Туй какво общо има с Белене?Референдум му е цаката - но тогава политиците ще са капо и затова няма да се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
SEBULBA
преди 13 години
Което показва, че най-малко 15% са кръгли ***, т.е. смятат, че Белене трябва да се строи, без да знаят параметрите. Та тия същите *** надърпаха кредити, а сега реват из форумите, че банките са им виновни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още