IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 2,5 млн. куб. м дървесина се използват за отопление у нас на година

Общият запас на дървесина в горите на България е около 643 млн. куб. м

18:31 | 19.04.11 г.
Близо 2,5 млн. куб. м дървесина се използват за отопление у нас на година

Годишно в България се добиват 3 милиона кубически метра дървесина, от които близо 2,5 млн. куб. м се използват от населението за отопление с примитивни печки, които губят голяма част от топлината, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Потенциалът за инвестиции във високоефективни централи на дървесна биомаса, включително пелети и брикети е огромен и затова е важно той да се използва ефективно. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова на проведената днес кръгла маса на тема "Възобновяема енергия: от идеи към действия".

Общият запас на дървесина в горите на България е около 643 млн. куб. м, като от тях през последните години се добиват годишно 6 -7,5 млн. куб. м маса.

Боянова припомни, че Програмата за развитие на селските райони насърчава инвестициите в производство на инсталации за производство на енергия от биомаса. Освен по мярка 123 “Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” субсидии се предоставят и по трета ос от програмата, насочена за подобряване на условията на живот в селските райони.

Общият бюджет на двете мерки надхвърля 750 млн. евро за целия програмен период, като субсидиите са до 50 % от допустимите инвестиции.

Възможно е и подпомагане по мярка 312 “Подкрепа за създаване и развитие на микро-предприятия” с общ индикативен бюджет 182 млн. евро. Субсидират се материални и нематериални инвестиции на микро предприятия от преработвателната промишленост: като дървопреработване, производство на мебели, леко машиностроене, преработка на биомаса, производство на енергия от възобновяеми източници и т.н.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още