fallback

Изкупуването на тютюн с 60% тежест в приватизацията на Булгартабак *

Сделка няма да има, ако предложенията са под минималната справедлива цена, определена от консултанта

11:56 | 26.04.11 г. 14

Изкупуването на тютюн е с 60% тежест в приватизацията на Булгартабак холдинг, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) на пресконференция днес.

Сделка няма да има, ако предложенията са под минималната справедлива цена, определена от консултанта, съобщиха от агенцията. Според консултанта е по-добре да не се слага минимална цена, защото предложението на всеки кандидат ще гравитира около тази цена, затова тази справедлива цена не бе обявена.

В приватизацията могат да участват стратегически и финансови инвеститори. Конюнктурата на пазара на изкупуване на тютюн няма да се приема за форсмажор.

Ще бъде приложен едностепенен конкурс, с критерии за допустимост.

Като стратегически инвеститори могат да бъдат такива, които са по-големи от Булгартабак холдинг, за да „не продадем коня на кокошката“, коментираха от агенцията.

Според консултанта в момента има 3 стратегически инвеститора и 3-4 финансови с много сериозни интереси. Много от стратегическите са изплашени и един дори се пошегувал "вие да не сте го национализирали, че отново го предлагате".

По неофициална информация тримата стратегически инвеститора са KT&G, Philip Morris и Japan Tobacco.

Стратегически са инвеститорите с приходи над 1 млрд. евро за всяка от последните 3 години, капацитет за 12 хил. тона тютюн годишно и 35 млрд. къса цигари годишно. Те трябва да са обработили не по-малко от 10 хил. тона и произвели не по-малко от 20 млрд. къса за последната финансова година.

Финансовите инвеститори трябва да притежават финансови активи или да управляват финансови активи за не по-малко от 1 млрд. евро за всяка от последните 3 години. Те трябва също да имат собствен капитал не по-малко от 30 млн. евро, ако управляват чужди активи.

В критериите за оценка с 35 точки участва покупната цена. С 60 точки от общо сто е изкупуването на тютюн. Изкупуване на минимални количества на български тютюн за период от 5 години е с 25 точки. С 15 точки ще бъде оценено предложение за изкупуване на тютюн за срок над 5-годишния задължителен. Също с 15 точки е изкупуване на минимално количество за срока над пет години. 5 точки са за минимален размер на авансово плащане за изкупуване на български тютюн. Също 5 точки са за инвестиции до 2 години.

Ако приватизацията на Булгартабак беше достигане на цена, отдавна щеше да има сделка, но има доста политически и икономически изисквания, които ние отразихме, съобщиха от АПСК.

Социалните ангажименти не са критерии, защото ще бъдат твърдо заложени в проекта на договор, като няма да имат право да се предоговарят. Те включват запазване на средносписъчния състав на персонала.

Срокът за подаване на оферти ще е 110-тият ден от датата на обнародване на решението на АПСК в Държавен вестник. Депозитът за участие е 10 млн. евро. От агенцията уточниха, че имат разговор с Държавен вестник и ще публикуват решението бързо.

*Видеоматериал от пресконференцията можете да свалите от тук. Добавено на 26 април 2011 г. в 15:25 ч.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Благоевград-БТ АД(55B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:38 | 13.09.22 г.
fallback