IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултативният съвет по тютюна определи доплащанията за 2010 г.

Финансовото министерство ще отпусне по 35 млн. лв. през май и август за тютюнопроизводителите

17:01 | 26.04.11 г.
Консултативният съвет по тютюна определи доплащанията за 2010 г.

Консултативният съвет по тютюна реши на днешното си заседание как да бъдат разпределени националните доплащания за тютюнопроизводителите, които им се полагат към директните плащания на площ за стопанската 2010 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Миналата седмица финансовият министър разреши изплащането на 70-те милиона лева да започне още в края на май вместо през втората половина на годината, каквито бяха първоначалните намерения на кабинета. Решено беше помощта да се изплати на два пъти – по 35 млн. лв. през май и през август.

На заседанието си днес членовете на съвета единодушно са решили 70% от планираните 70 млн. лв. да се отпуснат за производството на тютюна от сорта „Басми“, 10% ще се предоставят за сорта „Каба Кулак“ и останалите 20% - за едролистните тютюни от сорта „Бърлей“ и „Вирджиния“

Така за килограм предаден тютюн „Басми“ производителите ще получат по 2,06 лв., за „Каба Кулак“ - 1,47 лв. и по 93 стотинки за едролистните тютюни.

Предложеното разпределение трябва бъде одобрено и от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Средствата ще бъдат платени само на стопаните, подали заявленията си за 2010 г., обясниха от фонда.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още