IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15 евро стигна изкупната цена на килограм охлюви

Значително поскъпване на охлювите през тази година - до 15 евро за килограм качествена продукция, отчитат от Националния охлювъден клъстер (НОК).

08:05 | 03.05.11 г. 11
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:</em> sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

През миналата година изкупната цена е била около 6 евро за килограм, допълват от клъстера.

Цената се вдигна и ще остане на не по-ниски нива от 15 евро,защото от охлювите се произвеждат екстракти - слуз и хемоцианин (синята им кръв), които са много ценни биологични продукти, коментира за БТА Симона Моллова, главен консултант на НОК.

Само един грам лиофилизирана (сушена) слуз струва на международния пазар около 130 евро, посочи тя.

При добра година от декар могат да се произведат до седем тона продукция.

Фермите за охлюви работят от май-юни до октомври. През това време охлювите - по около 250 000 на декар, с големина на лещено зърно, стават около 30 грама.

Необходимата сума за започване на бизнеса е между 20 и 25 хил. лева за декар.

Инвестицията включва разходи за малки охлюви, фураж, добавки и водна инсталация.

Според специалистите инвестицията се "избива" още през първата година, дори при минимален добив от около 2 тона на декар, като допълнителните приходи за предприемача са
още толкова.

При идеални условия брутните приходи от декар можеда стигнат 100 хиляди евро годишно.

Охлювите, произведени от НОК, не се изнасят и не се продават на вътрешния пазар за консумация, а се използват в медицинската козметика и за хранителни добавки, подпомагащи лечението на чернодробни, стомашни и белодробни заболявания.

Според данни на НОК в страната има над 150 охлювъдни ферми.

Още новини четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
ivocalize
преди 12 години
13 коментари за Симона Моллова: Българските охлювъди ще бъдат новите милионери на Европа 1. измамен казва: 16.01.2010 в 2:29 Не се хващайте на въдицата на Моллова, измамените са хиляди. Някъде се пише изпълнителен директор в НОК, другаде консултант. Иска по 1000 лв. годишен членски внос, за да ви раздава книжки как се гледат охлюви. Първо въртеше далавери в строителството. Всичко за нея можете да намерите в google. 2. много бесен казва: 15.03.2010 в 19:49 Абе тая Моллова нямали кой да я спре(пребие) най-накрая. Сега и с пенсионерите се е хванала. Хора не се хващайте на въдицата прегледайте google и ще ви се изясни картинката. Занимаваше се с строителство нито един блок не е завършен завляклае хиляди после с някакви турци с дърводобив се занимаваше и .т.н 3. ot izmamen казва: 16.03.2010 в 15:27 Имам наблюдения върху дейността на строителна фирма Имовина (някъде бихте я открили и като СМГ Имовина), моята съдба е сходна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
dim11
преди 12 години
Статията мирише на платена.Аз съм се интересувал от този бизнес. Много е трудно да се намери контраген в чужбина който да ти изкупи охлювите на такива цени,а за клъстера да не говорим да ти плати толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
stoian777
преди 12 години
Симона Моллова е подсъдима от хора които е измамила . Лично мой приятел има да получава от нея много пари, а тя не му ги дава и затова той и други са завели съдебен иск срещу нея. Хора не се лъжете и не се хващайте с тази жена. Тя работи с мазните ни политици и те я закрилят, а ние сме излъгани. Симона Моллова е част от БГ мафията лъгала и ограбвала ни толкова години. И все пак, ако някой иска да се занимава с охюви нека да си намери пазар извин България иначе ще бъде излъган. Този бизнес в България се покровитества от мафията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
vacko
преди 12 години
Тази статия мирише на измама! Защо представяте в такава светлина този бизнес, все едно не се е случила размирисалата се вече история с охлювите, които никой не изкупуваше само преди няколко месеца ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
rogers
преди 12 години
Колко струва да публикуваш измислена статия в Инвестора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
jordanvete
преди 12 години
Aloo, za6to premahvate komentarite. Tuk vsi4ko mai e dosta istina......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
mike777
преди 12 години
Финансова пирамида предлага ноу-хау за създаването на свръхмодерни охлювъдни ферми. 70 фермери от цялата страна твърдят, че са измамени от Националния охлювъден клъстер. Схвмата е обект на разследване на екипа на предаването Хрътките. От началото на 2008 г. двама хитри бизнес-съдружници набират кандидат-милионери като ги убеждават, че отглеждането на охлюви е бизнес, който по доходност превъзхожда значително добивът на злато. Мнозина се хващат на уловката. Общото между всички тях е, че днес са затънали в заеми и дългове, а авторите на финансовата пирамида продължават да набират нови жертви.Те посочват като виновници Националният охлювъден клъстер и Инвестмънт Джи Ес Пи Ка Кредит Консулт - с един собственик, Йово Йовчев.Екипът на Хрътките се срещна с набедената за крупни измами Симона Моллова. Тя категорично отрече да е замесена в каквато и да е финансова пирамида. Според нея всички членове на Националния охлювъден клъстер имат изключително успешен бизнес, тъй като отглеждат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
Къде е името на автора да не е взел парички а инвестора да не знаете?баси рекламатаако беше точна статия трябваше да пише и как 2-3 г. фермери са изгаряли и пищяха от тоя клъстер.По ТВ даваха цяло предаване с пищящи фермери златотърсачи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
actionmonster
преди 12 години
Инвестор излагате се. Прочитайки тази новина рано сутринта в днес.бг не ме изненда, но тук си мислех че редакторите сте по отговорни.Този бизнес с охлювите си е чиста финансова пирамида от която печели Охлювъдния клъстер. За тези, които не вярват да потърсят в БТВ разследването на "Хрътките".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
deBill
преди 12 години
на теория не и на практика .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още