IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Расте броят на хората без здравни осигуровки

Броят на лицата, които не плащат здравни осигуровки, расте заради тяхната неудовлетвореност от системата, растящата емиграция и безработицата

11:32 | 10.05.11 г. 3
КНСБ: Расте броят на хората без здравни осигуровки

Над 1,9 млн. са здравнонеосигурените хора в страната, като по пациентските листи на личните лекари този брой е 1,2 млн. души. Актуалните данни са от здравната каса и са представени от вицепрезидента и председател на здравната федерация към КНСБ д-р Иван Кокалов на днешния форум, организиран от фондация "Фридрих Еберт", предаде БТА.

Броят на лицата, които не плащат здравни осигуровки, расте заради тяхната неудовлетвореност от системата. Друга причина за спада е и растящата емиграция и безработицата, обясняват още синдикалистите.

От КНСБ припомнят своето предложение към управляващите, което отчасти би компенсирало намаляването на приходите в здравната каса. Те настояват със здравни вноски да се облагат т.нар. нетрудови доходи от наеми на недвижима собстеност, от участие в капитал на фирми и др.

В България най-големи ползватели на здравни услуги са неработещите - възрастните и децата. В същото време по данни на КНСБ здравните вноски за работещите са средно 53 лв. на човек месечно, като за осигурените от държавата сумата е 19 лева.

Според данните на синдиката 600 000 българи нямат достъп до личен лекар, а 424 са незаетите практики в селата и малките градове поради неатрактивността им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
И на тунеядците, наричащи себе си "синдикални лидери"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
..."Те настояват със здравни вноски да се облагат т.нар. нетрудови доходи от наеми на недвижима собстеност, от участие в капитал на фирми и др."И пенсиите да се облагат, и пенсиите. СЪЩО ТАКА ПАРАЗИТНАТА КЛАСА НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА ДА СИ ПЛАЩА ВСИЧКО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още