fallback

Община Перник подписа акт 16, магистрала Люлин ще бъде отворена тази седмица

Документите са подписани след решение за създаване на комисия за проверка на поетите от строителите ангажименти

19:05 | 12.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Община Перник е подписала Образец 16 за магистрала "Люлин". Това съобщиха от пресцентъра на агенцията ''Пътна инфраструктура" /АПИ/.

Това е станало на работна среща между члена на Управителния съвет на АПИ Лазар Лазаров и кмета и заместник-кмета на общината - Росица Янакиева и Михаил Михайлов.

На срещата е било решено да се състави комисия с представители на АПИ, Община Перник и кметовете на селата Мало Бучино и Големо Бучино.

От 26 май комисията се ангажира да започне своята работа и да извърши проверки на място във връзка с изпълнението на поетите ангажименти в споразумението между общината и строителната компания на магистрала "Люлин" - "Мапа Дженгиз".

В случай че ангажиментите не са изпълнени, АПИ ще предприеме необходимите действия, съгласно клаузите от Общите условия на договора със строителя, добавят от агенцията. Постигнато е съгласие да се състави комисия, която да обходи местата,  залегнали в споразумението между Община Перник и фирмата „Мапа Дженгиз”, за да се провери дали са извършени всички дейности, разписани като точки.

"Ако до 26 май "Мапа Дженгиз" не изпълни клаузите по споразумението, Агенция "Пътна инфраструктура", в качеството си на възложител по договора, сключен с турския консорциум за строителството на магистрала "Люлин", е задължена да възстанови нанесените от фирмата-изпълнител щети за сметка на "Мапа Дженгиз", съобщиха на свой ред от Община Перник. 

"Това е справедливо и съм спокойна, че щетите, които са нанесени в резултат на строителството на магистрала "Люлин" в землищата на селата, ще бъдат покрити“, коментира  кметът на Перник Росица Янакиева.

„Ако турският консорциум не го направи, ще го направи Агенция "Пътна инфраструктура" за сметка на "Мапа Дженгиз" - това е записано в документа, който подписахме. Хората в Бучино и Църква могат да отдъхнат най-накрая", допълни тя. Стойността на договора за строителство на автомагистралата с турската фирма изпълнител „Мапа Дженгиз“ е 185 млн. евро, припомниха от ръководството на АПИ. Сумата, с която "Мапа Дженгиз" спечели търга за строителството на "Люлин", беше 137 млн. евро, след което през миналата година заплащането беше предоговорено и изпълнителят сега получава с около 30% повече от първоначално договорената сума. 

Договорът за „Строителство на АМ „Люлин” включва „Софийски околовръстен път–пътен възел „Даскалово” от км 0 до км 19”. Безвъзмездната финансова помощ по програма ИСПА е 75%, а останалите средства са съфинансиране от националния бюджет.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:26 | 06.09.22 г.
fallback