IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство не предвижда отлив на лекари в чужбина

Издадените удостоверения през тази година са по-малко в сравнение с 2010 г.

13:49 | 17.05.11 г.
Здравното министерство не предвижда отлив на лекари в чужбина

Броят на издадените удостоверения за признаване на професионалната квалификация на лекари, които възнамеряват да работят в чужбина, леко е спаднал спрямо същия период на миналата година, съобщиха от здравното министерство.

От  2 януари до 16 май тази година са издадени 180 удостоверения, докато за отчетения период на 2010 г. броят им е бил 188. От министерството припомнят, че едва половината от лекарите с получени разрешения отиват да работят зад граница.

От министерството определят като спекулативни тиражираните в днешната преса твърдения, че през тази година издадените удостоверения ще достигнат 1000.

Броят на издадените удостоверения през последните 4 години е почти постоянен, посочват от министерството. Най-голям пик е бил достигнат през 2008 г., когато са издадени 655 документа.

Постоянен оставал и броят на българските медици в страната. Последните данни на статистиката сочат, че работещите в системата са около 28 000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още