IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 24 май

08:42 | 24.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 май

Евробанката дава 25 млн. евро заем на София
в. Стандарт

25 милиона евро заем ще отпусне ЕБВР за нуждите на Община София. Проектът е бил одобрен единодушно от Борда на директорите на 14 май. Парите са предназначени за инфраструктурата на столицата и ще бъдат похарчени за подобряване електротранспорта, за закупуване на нови тролеи, за разширяване на метрото, както и за подобряване използването на електронни карти и табла на спирките.

Намерението на Евробанката за в бъдеще е да финансира корпоративния сектор в България и да се обърне повече внимание на индустриалните фирми. Това съобщи за "Стандарт" Стефка Славова, алтернативен директор за България в банката, на 20-ата годишна среща в Астана, Казахстан. Сред фирмите, които кандидатстват за заеми са "Монбат" и "Приста оил".

Музеите ще управляват обектите на културен туризъм
в. Дневник

Забележителностите, които са обект на културен туризъм, ще бъдат предадени за управление на музеите с поправка в законодателството. Това съобщи пред БНР зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Той прогнозира, че промяната ще бъде приета до два месеца.

Музеите у нас са в тежко състояние и са изолирани от културния туризъм, а това е погрешно, посочи зам.-министърът. Общините, които са собственици на 90% от музеите в страната, ще получат финансиране по оперативната програма "Регионално развитие", за да развият туристическите атракции, да ги разхубавят и да изградят инфраструктура до тях, а музеите ще ги управляват, са намеренията на културното министерство.

Алма матер: SOS, фалираме през август
в. Стандарт

Софийският университет ще бъде във финансов колапс през август. Тази песимистична прогноза е записана в открито писмо от ректора на Алма матер проф. Иван Илчев до финансовия министър Симеон Дянков.

Илчев уточнява, че това ще се случи, ако не бъде променена философията на финансиране на университета. Той твърди, че през последните 2 години СУ е изчерпал всичките си финансови резерви и вече няма откъде да покрива дефицита си. "Въпреки че се говори за излизане от кризата, параметрите на бюджета ни са същите, като през 2010 г.", посочва Илчев.

Той уточнява, че университетът е отправил редица искания към просветното и финансовото министерство, за да се намери изход от ситуацията, но не е получил отговор.

ДПС ще се оплаче от "Атака" в европейските институции
в. Дневник

ДПС ще сезира европейските институции за проявите на "Атака" от последните дни, съобщи пред БНР зам.-председателят на парраментарната група на движението Юнал Лютфи.

В петък "Атака" проведе митинг край софийската джамия по време на петъчната мюсюлманска молитва, при който се стигна до сблъсъци. Вчера лидерът на партията Волен Сидеров обвини за насилието мюсюлманите, които били ислямисти, а не молещи се.

ДПС възнамерява да информира за случая Съвета на Европа, агенцията за човешките права към Европейската комисия и Европейския парламент. Волен Сидеров е вреден за България, каза Лютфи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още