fallback

Мрачни прогнози заради демографския срив

Икономическият и социален съвет предлага на парламента приоритетно да изработи дългосрочна национална стратегия за възпроизводство на населението в България

14:19 | 25.05.11 г. 12

Оценката на Европейската комисия, че заради демографския срив в България допълнителните разходи за издръжка на пенсионерите ще нараснат на 4,5% от БВП, е обезпокоителна и ще доведе до допълнителен натиск върху публичните финанси на страната. Това е записано в становище на Икономическия и социален съвет (ИСС), съобщиха от пресцентъра на съвета.

В официална позиция експертите от ИСС призовават демографското развитие да се превърне в приоритетна национална цел с приемането от Народното събрание на дългосрочна стратегия за възпроизводството на населението на България.

Данните от националното преброяване през 2011 г. сочат, че страната ни се нарежда сред държавите с най-бързо намаляващи нации в рамките на Европейския съюз, сочат експертите. За четвърт век (от 1985 до 2011 г.) населението на страната се е стопило с 1 597 415 души, или със 17,9%.

Икономистите обръщат внимание и на факта, че за периода 2002- 2011 г. емиграцията е формирала около 1/3 от отрицателния прираст на населението през последното десетилетие.

Обезлюдяването на българските села и обитаването им предимно от възрастни хора най-вероятно ще изисква допълнителни публични средства за осигуряване на тяхната социална обезпеченост с необходимите публични услуги, се казва в анализа.

Като отчитат, че застаряването на населението е свързано с по-високи разходи за здравеопазване, експертите от ИСС препоръчват да се оцени как нарасналите разходи за здравеопазване и за инвалидни пенсии ще се отрази на общите бюджетни разходи.

Сериозно внимание според икономистите заслужава и информацията от Наблюдението на работната сила на НСИ за наличието на над 930 хиляди души на възраст между 15 и 64 години с основно и по-ниско образование, които през 2010 година са били извън пазара на труда.

От ИСС предлагат дългосрочната стратегия да се базира на данните от националното преброяване и да се обвърже с бъдещите управленски решения в областта на икономиката, здравеопазването, образованието и социалната сфера.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 09.09.22 г.
fallback