fallback

Тотю Младенов очаква безработицата да падне под 9% през май

Социалният министър се позовава на данните от Агенцията по заетостта

12:12 | 26.05.11 г. 8

Нивото на безработицата до края на май за първи път от няколко месеца ще бъде под девет процента. Това каза пред журналисти в парламента министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, предаде БТА.

Изявлението му е по повод обявените вчера данни от Националния статистически институт, че за първите три месеца от годината нивото на безработица достига 12 на сто.

Младенов заяви, че през януари безработните в страната са били 9,78%, а на 25 май Агенцията по заетостта отчита спад до 9,06%. Към днешна дата регистрираните безработни са 334 262 души, или делът им е паднал до 9,02%.

Младенов обясни, че НСИ не разполагат с инструментите за отчитане на безработицата, прилагани от Агенцията по заетостта. И призова да не се изземват функциите на ведомството, което по закон отчита движението на заетостта в страната.

Според социалния министър съществуват "изключителни механизми", които мотивират хората да се регистрират в бюрата по труда. От началото на годината чрез Агенцията по заетостта 81 000 безработни са потърсили работа, допълни Тотю Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:43 | 14.09.22 г.
fallback