fallback

Договорена е 336 лева минимална заплата в минната индустрия

Новият колективен договор фиксира и по-високо плащане за нощния труд

17:02 | 30.05.11 г. 8

Минималната работна заплата в минната индустрия се увеличава с 40% и ще достигне 336 лв., многократно се завишава и нощният труд. Това е записано в новия колективен трудов договор, подписан  от Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, Съюза на минната федерация “Подкрепа” и Българската минно-геоложка камара, който влиза в сила с днешната заповед на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов, съобщиха от социалното министерство.

Договорът ще действа през следващите две години и е петият трудов договор, подписан на браншово ниво. Досега подобни договори се сключиха между синдикати и работодатели от  пивоварната промишленост, ВиК сектора, мебелната и целулозно-хартиената промишленост.

Контролът по изпълнението на договора са възлага на Главната инспекция по труда. Чрез прилагането му се гарантира защитата на правата на работещите във всички предприятия, в които до този момент не се е прилагал, поясни министър Младенов при подписването на заповедта.

С договора целим да помогнем на бизнеса в борбата с нелоялната конкуренция, а от друга страна - да подкрепим работниците и служителите в постигане на по-добри условия на труд, заяви министър Младенов.

Той съобщи още, че българската добивна промишленост формира средногодишно около 5% от брутния вътрешен продукт на страната и осигурява директна заетост на около 30 хиляди души. Чрез свързаните с минната промишленост индустрии се осигурява и допълнителна заетост на още 120 хиляди души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
fallback