IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобяват с по 10 хил. лева фирмите, инжектирали вода в пилешкото месо

Промени в наредбите ще задължат производителите да обявяват съдържанието на вода върху етикетите

13:00 | 31.05.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Глобяват с по 10 хил. лева фирмите, инжектирали вода в пилешкото месо

Фирмите, които инжектират вода в пилешкото месо, ще бъдат санкционирани с по 10 000 лева, съобщи министърът на земеделието Мирослав Найденов, цитиран от пресцентъра на министерството. Нарушението е установено след проведената акция на Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните.

„Осем от 14 проби на пилешко месо са с доказано наднормено съдържание на вода в границите от 27 до 51%”, каза министърът. Той допълни, че има случаи, в които пилешкото месо е инжектирано не с вода, а със солеви разтвори, което не е добре за здравето на потребителите.

При повторно нарушение фирмите ще бъдат затворени, допълни Найденов.

Той обясни, че европейските регламенти позволяват влагането на допълнителна вода в месото, но с цел заготовка. Това трябва да бъде обозначено на етикетите на пилешките продукти. 

Затова ще бъдат направени промени в наредбите, с които ще се задължат производителите да обявяват съдържанието на вода върху етикетите.

Очаква се по-късно днес да бъдат съобщени имената на фирмите нарушители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lyusien
преди 12 години
Ако ги глобите всичките които слагат вода в месото Дянков със сигурност ще изпълни бюджета на държавата Даже с излишък Хаиде спри да се шегуваш Найденов Никого няма да затвориш Наи много г-н Боико да ти бие шута Чаоо Желая ти успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още