IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалиха на 4 месеца срока за уседналост за местните избори

Мотивите на мнозинството са, че вече нямало вътрешен туризъм

17:52 | 02.06.11 г.
Намалиха на 4 месеца срока за уседналост за местните избори

Парламентът гласува четири вместо 10 месеца месеца уседналост за избирателите при вота за местната власт през есента, предаде БТА.

Предложението беше направено от депутата от ГЕРБ и председател на правната комисия Искра Фидосова. Така на второ четене депутатите приеха, че при изборите за общински съветници и кметове право да избират общински съветници и кметове ще имат български или чуждестранни граждани от държава членка на Европейския съюз, които са живели най-малко четири месеца в съответното населено място.

По думите й предвидената първоначално уседналост от 10 месеца може и да е висока, но тя е съществувала и досега. Тя напомни, че при атакуването от левицата на Изборния кодекс пред Конституционния съд не е имало искане за намаляването на срока, фигуриращ в параграф 10, а се е атакувал принципът за уседналост като цяло.

Фидосова допълни, че нормата на параграф 10 вече е изиграла своята роля и в момента няма вътрешен за страната изборен туризъм. От  "Атака" определиха като неприемливо решението за намаляване на този срок.

Избори за кметове ще се произвеждат само в тези кметства, които към датата на обнародване на указа на президента за насрочване на местните избори имат население над 350 души, решиха още депутатите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още