IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ТЕЦ „AES Гълъбово" се включи към енергийната система на страната

Централата ще изкупува около 30% от продукцията на Мини "Марица Изток" и ще осигурява около 9% от инсталираната енергийна мощност на страната

17:04 | 03.06.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	В откриването на топлоцентралата участва и премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

В откриването на топлоцентралата участва и премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

ТЕЦ „AES Гълъбово" днес официално беше пусната в действие. „От 30 години България не е въвеждала нова голяма топлоцентрала и това ме прави особено щастлив като министър на енергетиката“, каза при откриването министър Трайчо Трайков, съобщиха от министерството.

Инсталираната мощност на новата ТЕЦ е 670 мегавата. ТЕЦ „AES Гълъбово" е най-големият инвестиционен проект в България през последните години на стойност 1,2 млрд. евро. Очаква се работата на централата да повиши енергийната независимост в страната.

Като допълнителен ангажимент „AES България“ финансира и изгради съоръжение за депониране на отпадъците на стойност 93 млн. евро, което ще отвежда и събира отпадъчните продукти от работата на ТЕЦ-а. Централата и депото отговарят изцяло на световните екостандарти в сектора.       

Финансирането на изграждането на новата електроцентрала край Гълъбово от американската компания AES е осигурено от консорциум от 29 местни и международни банки, основните от които са Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), BNP, ING и Credit Agricole CIB, съобщиха от AES.

Централата с нетна мощност от 600 МВ ще изкупува около 30% от продукцията на Мини "Марица Изток" и ще осигурява около 9% от инсталираната енергийна мощност на страната.

Произведената електроенергия ще се продава на Националната електрическа компания (НЕК) по силата на петнадесетгодишен договор за изкупуване. Първоначалната нетна мощност от 420 мегавата (МВ) при започването на търговска експлоатация ще бъде постепенно увеличавана до 500 МВ през лятото на 2011 г. и ще достигне до пълните проектни 600 MВ до края на годината.

Новата електроцентрала осигурява около 360 постоянни работни места и още около 2400 допълнителни работни места в секторите на доставчиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
deBill
преди 12 години
а днеска май ще ми е повратна точка за мнението за атомната енергия 670 мвт =1.2 милиарда, белене 3-4 пъти по скъпо ами на всичкото отгоре в дневник ми сервират пък че за за извеждане от експлоатация на четири блока в козлодуй и то до някаква кафяфа ли е усрана ли е поляна трябвало 1.1 милиарда. бах мамаму кво става тука до сега мислех че поне два пъти е по евтин тока от АЕЦ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Andrey_Spasov
преди 12 години
ТЕЦ - 1,791 лв за Ват инсталирана мощност. АЕЦ - 4-4,5 лв на Ват. Аз си направих слънчеви панели за 1,44 лв на Ват. Ако се извадят тези 8-9 млрд. за слънчеви и вятърни централи цената ще падне под лев. Другото което не е смятано е цената на суровините които ще произведат тези мегавати. Слънцето ще си свети вечно вятърът ще си духа напразно. Вадете си изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Pyramid
преди 12 години
"Централата и депото отговарят изцяло на световните екостандарти в сектора."Ами вярно бе ! Тя щяла да има 0% въглеродни емисии ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
deBill
преди 12 години
досега не се бях замислял 670 мегавата 1,2 милярда .2000 мегавата 8-9 милярда. май наистина ни клатят здраво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още