IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават средствата за трансплантации

Целта е да се подпомогнат донорството и трансплантациите у нас

17:47 | 06.06.11 г.
Увеличават средствата за трансплантации

Средствата, които Министерството на здравеопазването ще плаща за извършването на трансплантации, се увеличават. Това предвижда проект за промени в Наредба 29, които трябва да влязат в сила от началото на 2012 г. Целта е да се подпомогнат донорството и трансплантациите у нас, съобщиха от здравното министерство.

Най-голямо е увеличението на средствата за трансплантация на черен дроб – от 50 хил. лв. в момента на 75 хил. лв. С 20 хил. лв. пък се вдигат парите за трансплантация на сърце – от 40 хил. лв. в момента на 60 хил. лв. от следващата година. С по 5 хил. лв. - от 15 хил. лв. на 20 хил. лв., се увеличават средствата за присаждане на бъбрек. Увеличение има и на средствата за извършване на трансплантации на стволови клетки.

Запазва се размерът на средствата за откриване на донор на 1 500 лв., но за сметка на това се включват нови дейности за финансиране. Сред тях са подготовка на бъбрек за трансплантиране – до 5 хил. лв., вземане на бъбрек от жив донор – до 5 хил. лв. и други.

Увеличават се и средствата за актуализиране на имунологични изследвания преди операцията от 750 лв. на 1 500 лв. Въвеждат се възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган. За тези дейности при бъбрек здравното министерство ще дава до 10 хил. лв., при сърце – до 25 хил. лв., а при черен дроб – до 20 хил. лв.

С тези действия от министерството се надяват да се помогне за увеличаването на трансплантациите у нас. През тази година има 8 операции – 4 трансплантации на бъбрек, 3 на черен дроб и 1 на сърце. За сравнение, през миналата година у нас са извършени 68 трансплантации.

Чакащите за трансплантация на органи са много - 807 са нуждаещите се от трансплантация на бъбрек, 25 чакат за сърце, 26 - за черен дроб и 4-ма - за бял дроб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още