fallback

Съдът решава дали да възобнови процедурата по несъстоятелност на „Химко“

Искането е на "Булгаргаз" и НЕК заради неплатени дългове на фирмата

15:40 | 13.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Състав на Окръжния съд във Враца ще заседава утре по дело за възобновяване на процедурата по несъстоятелност на "Химко". Делото е възбудено по искане на основните кредитори на торовия комбинат "Булгаргаз" ЕАД и Националната електрическа компания (НЕК), съобщи говорителят на съда Снежана Наумова, цитирана от БТА.

Причината за искането на "Булгаргаз" и НЕК за подновяване на процедурата по несъстоятелност е,че не се изпълнява одобреният от съда оздравителен план на дружеството "Ново Химко", както и че не се плащат признатите задължения към двете компании, посочи Наумова.

Оздравителният план беше одобрен от съда през 2007 г., когато "Ново Химко" получи собствеността върху "Химко" и се задължи да изплати редуцираните дългове към "Булгаргаз" в размер на почти 54 млн. лв. и към НЕК - над 21 млн. лева, плюс други задължения към работници и кредитори.

Готова е и назначената от съдебния състав специализирана съдебна експертиза, която трябва да покаже какво е изпълнението на оздравителния план, посочиха от съдебната палата.

По данни на ръководството на "Ново Химко", след 2007 г. са изплатени 3 млн. лева задължения към работниците на завода. На бившата Агенция за държавни вземания са платени още 5,5 млн. лева задължения към държавния бюджет, а на "Булгаргаз" са върнати 1,3 млн. лева и почти 600 хил. лева - на НЕК.

Съдът трябва да разгледа и внесения изпълнителен лист за над 20 млн. лева от НЕК, както и молбата на Националната агенция по приходите да бъде присъединена към основните кредитори.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:11 | 11.09.22 г.
fallback