IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът насрочи изборите за 23 октомври

Тази година вотът за президент и за местна власт ще се проведе в един ден

11:14 | 15.06.11 г.
Парламентът насрочи изборите за 23 октомври

Изборите за президент и за местна власт се насрочват за 23 октомври 2011 г. (неделя), реши парламентът. "За" гласуваха 101 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и независимите депутати. "Против" тази дата бяха четирима народни представители, а 50 гласуваха "въздържал се", съобщи БТА.

Според Конституцията изборът за държавен глава трябва да се проведе не по-рано от три месеца и не по-късно от два месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащия президент.

“По силата на основния закон вотът за държавен глава трябва да бъде в периода между 23 октомври и 23 ноември”, посочи Искра Фидосова, която е един от вносителите на проекторешението за датата на вота.

В началото на май ГЕРБ внесе в деловодството на парламента проекторешението, което определи вотът да се проведе на тази дата.

Президентът Георги Първанов трябва да издаде указ за насрочване на местните избори. Изборният кодекс предвижда тази година вотът за президент и за местна власт да са на една дата, така изборите "2 в 1" ще бъдат в предпоследната неделя на октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още