fallback

ЕС забранява временно вноса на семена от сминдух от Египет

Предполага се, че те са най-вероятната причина за разпространението на Ешерихия коли в Северна Германия и във Франция

17:57 | 05.07.11 г.

Европейската комисия (ЕК) наложи временна забрана на вноса на семена от сминдух от Египет, съобщи БТА. Освен това от европейските пазари ще бъдат изтеглени и пратките с такива семена, уточняват още от комисията.

Причината за това решение е свързана с разпространения по-рано днес доклад на Европейската агенция по сигурността на храните, според която семена от сминдух, внесени от Египет, са най-вероятната причина за разпространението на Ешерихия коли с щам O104:H4 в Северна Германия и в Бордо, Франция.

ЕК изисква всички държави от Европейския съюз да проверят внесените пратки със семена от сминдух от един конкретен египетски производител между 2009 г. и 2011 г., да ги изтеглят от пазара и да ги унищожат.

Налагането на временната забрана за внос на семена ще бъде валидна до 31 октомври. Приетите днес мерки трябва да бъдат въведени в действие незабавно, се посочва в съобщението.

Комисията отбелязва, че страните от ЕС внасят семена за разсад основно от Китай и Индия, но през 2010 г. от Египет са били внесени 49 000 тона, които попадат в обхвата на днешното решение. Стойността на внесените количества от Египет е 56 милиона евро, отбелязва комисията.

Разпространението на Ешерихия коли причини 48 смъртни случая в Германия и един в Швеция, а общият брой на заразените в ЕС, Норвегия и Швейцария е 4 178.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:33 | 13.09.22 г.
fallback