IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звеното за минералните води към Столична община ще заработи наесен

Водата от осемте минерални находища, които общината получи от екоминистерството през февруари, ще бъде бутулирана и ще намери приложение в нови СПА салони, обществени бани и балнеоложки центрове, за отопляване на сгради

07:18 | 08.07.11 г.
Звеното за минералните води към Столична община ще заработи наесен

Самостоятелно звено към направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община, което ще се занимава с минералните извори, ще заработи през септември. В него ще работят трима специалисти, коментира за БТА главният архитект на столицата Петър Диков.

Софийското кметство има амбициозни планове за използване на минералните извори на територията на града, от чийто потенциал сега се оползотворяват по-малко от 40 процента.

София е единствената европейска столица, разполагаща с уникално богатство - 8 типа минерални води, бликащи от 42 извора, посочи Диков.

В средата на февруари общината получи от Министерството на околната среда и водите за безвъзмездно стопанисване за 25 години 8-те минерални находища - при Централна минерална баня, в Овча купел, кварталите "Лозенец", "Надежда", "Свобода" и "Баталова воденица" и селата Панчарево и Железница.

Предвижда се водата не само да бъде бутилирана, но и да намери приложение в нови СПА салони, обществени бани и балнеоложки центрове, за отопляване на сгради.

Най-големият проект на Столичната община е свързан с Централна минерална баня.
Вече са направени необходимите предпроектни проучвания за два от осемте минерални извора, които Столичната община получи за експлоатация от държавата - изворите в "Лозенец" и при Централната баня, допълни Диков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още