IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Концесионните плащания ще се определят със закон

Новата методика за определяне на възнаграждетията ще се изработи по подобие на практиката в ЕС, съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков

17:26 | 08.07.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Концесионните плащания ще се определят със закон, а не с подзаконов нормативен акт, както е в момента. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.

В момента държавата определя вноските на концесионерите съгласно Наредба за принципите и методиката за определяне на концесионното възнаграждение за добив на подземни богатства по реда на Закона за подземните богатства.

Като основа за промяната на нормативната уредба ще се ползва анализ, който сравнява нивата на концесионните възнаграждения в България и останалите държави-членки на Европейския съюз. Ще се вземе под внимание и методологията при определянето на таксите в ЕС. В момента се извършва такъв анализ, посочи Трайков.

Разработва се и стратегия за развитие на минната индустрия, допълни министърът на икономиката.

Трайков каза още, че е в ход процедура по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) на добива на злато от находището „Хан Крум“ край Крумовград, което беше дадено на концесия на "Болкан минерал енд майнинг", собственост на канадската "Дънди прешъс метълс". Без оценката добив не може да започне, обясни той.

Предстои и провеждане на обществено обсъждане. "При условие, че исканията на жителите в околността са законосъобразни, няма да се даде положително решение по ОВОС и съответно няма да се стигне до добив от златното находище", заключи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още