IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Доходите на българите ще се изравнят с европейските до 10 години

Увеличението на минималната заплата е политически, а не икономически инструмент, смята финансистът

10:43 | 12.07.11 г. 3
Хърсев: Доходите на българите ще се изравнят с европейските до 10 години

„До десет години вероятно българинът ще получава колкото нормалният европеец“, прогнозира финансистът Емил Хърсев в предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия.

Така Хърсев коментира данните на Евростат за растежа на разходите за труд в България и в Европейския съюз. За първото тримесечие на годината разходите за труд в страната са нараснали със 7,8 на сто, а в Общността – с 2,7 процента.

Той допълни, че растежът на доходите на българина можеше да бъде по-плавен, ако не е било административното увеличение с вдигането на минималната работна заплата.  „Това е един чисто политически инструмент, защото съвсем малко хора получават минимална работна заплата“, коменитра експертът.

Емил Хърсев смята, че се увеличават и заплатите, и хората, които получават повече за труда си. Това са двата компонента, които формират разходите за труд, поясни той.  „Първо, бизнесът увеличава постепенно работните места, второ – увеличава заплатите“, коментира финансистът.

Хърсев обаче предупреди, че доходите се формират не само от заплатата. „Доходът има и други компоненти и някои от тях може да намалеят“, поясни той.

Финансистът очаква сериозна инфлационна вълна в Европейския съюз. „Яденето“ на кредит  подсилваше доходите в Европа и създаваше илюзията за безбрежно развитие“, смята Хърсев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
black_dragon
преди 12 години
По-принцип уважавам този човек... но мисля че никога не е късно да стане за резил. То и същия помните ли като каза че кризата била свършила за нас април месец 2009 година... така че няма да у е за пръв път да се изложи като мислител. Лошото е че после колкото и велики теории да казва винаги ще се помни резилът му!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 12 години
Хе-хех.Хърсев е голям оптимист.Бих се обложил, че греши.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
Venislav
преди 12 години
Чак пък толкова да паднат европейските доходи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още