IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни решават за лиценза на рафинерията в Бургас за данъчен склад

Митниците проверяват и износа на горива на фирма на Лукойл

18:43 | 15.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Лукойл Нефтохим</em></p>

Снимка: Лукойл Нефтохим

За огромния данъчен склад на Лукойл Нефтофим са необходими седмици, за да се направи пълна проверка, да се види къде и колко измервателни уреди има, как отчитат и т.н., коментира днес пред журналисти проверката там изпълнителният директор на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. 

В данъчния склад на „Лукойл Нефтохим“ Бургас съответните измервателни уреди не са свързани с митниците, както се изисква според Наредба 3 и не се предава съответната информация за постъпилите количества суров петрол. Затова митнически служители денонощно присъстват в склада, за да взимат съответната информация на място от измервателните уреди, с която дейност в момента са ангажирани над 200 служители. Целта е да има ясна представа какви количества влизат в страната като суров петрол и какви са количествата на готовите горива, обясни Танов.

През юни и сега се правят проверки и на всички останали данъчни складове в страната, обаче те са много малки и могат да приключат в рамките на 10 дни, допълни Танов.

Ако Лукойл евентуално не приведе данъчния склад според новите законови изисквания, то лицензът му за данъчен склад може да бъде отнет. При изпълнение на изискванията той се възстановява, поясни Танов. 

Той посочи, че очаква в близките дни да е готов докладът от проверката, въз основа на който ще се вземе решение дали лицензът за данъчен склад на Лукойл Нефтохим ще бъде отнет временно. Ако това се случи, на практика петролната рафинерия би трябвало да спре работа, защото няма да има разрешение за съхранение на петрол.

По същата тема министърът на финансите Симеон Дянков каза само: „Никой не е над закона. Ако е необходимо, за известно време ще им се отнеме лицензът“.

На въпрос на Investor.bg как ще се снабдява страната ни с горива (след като около 60% от пазара е на Лукойл), Симеон Дянков отговори: „Това е свободен пазар, европейски, може да се внасят временно колкото е необходимо горива от съседни държави“.

Проверява се и друга фирма на Лукойл - „Лукойл Бункер“, която извършва износ на горива в чужбина, съобщи още Ваньо Танов. Шефът на митниците обясни, че като се започне от март, на годишна база всеки месец досега износът на фирмата е нараствал с над 50% на годишна база. Това, по думите на Танов, е породило „съмнения за нередности“ и съответно е започнала проверка.

Според Ваньо Танов нередностите (досега само на теория) биха могли да се състоят в това, че част от изнесеното гориво (бензин и дизел) след това отново се връща в България, като така се избягва плащането на ДДС върху тези количества.

Шефът на митниците посочи, че въпросната проверка е сложна, защото е доста трудно доказуемо дали на практика изнесените с танкери горива са стигнали до държавата, за която е декларирано на границата, че ще бъдат транспортирани.

Танов конкретизира, че, от една страна, трудностите са свързани с това, че всъщност извън териториалните води на България „Лукойл Бункер“ (а и всяка друга фирма с подобна дейност) има право на продаде горивата на който иска (не само на предварително заявения купувач) – стига да не се върнат обратно в България. От друга страна, част от танкерите с горива са били предназначени за офшорни зони, които по закон не са длъжни да съобщават на българските власти какви количества горива от български фирми постъпват при тях.

Танов отбеляза, че посоченото относно износа досега са само хипотези, които след проверките могат да бъдат потвърдени или не. Шефът на митниците веднага допълни, че по принцип повишаването на износа на горива е положително - стига да е правомерно – защото създава предпоставки и за понижаването на цените на горивата, а и се създават работни места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още