IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Всеки инцидент слага петно на българския туризъм

В туристическия бранш медийното отразяване може значително да повлияе на общото отношение към дадена дестинация

12:28 | 16.07.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА&nbsp;</em></p>

Снимка: БТА 

"Най-лесно ми е да кажа, че има институционални отговорности, но всеки отделен инцидент слага петно върху българския туризъм като цяло и затова отговорността е на всички", каза  пред "Дарик радио" министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Изявлението му беше по повод загиналото германско дете в басейн, което беше всмукано от тръбата.

Според Трайков в туризма медийното отразяване може значително да повлияе на общото отношение към дадена дестинация. Министърът посочи за пример убития преди няколко години в български курорт скандинавски турист, заради което в следващите години заради този изолиран случай туризмът в района не е могъл да се възстанови.

"Всъщност повече туристи идват, инциденти се случват навсякъде, може да намерите колкото си искате примери. Тази година имаме повишение с над 9% на посещенията с цел ваканция и туризъм. Имаме реално ръст на туристите от година на година, за тази година очакваме ръст от над 10%, дотук имаме над 9%", заяви Трайков.

В последните години почти навсякъде туристите дават по-малко пари, което е било вследствие на намаляването на цените, коментира още министърът.

"Известно е, че у нас най-много дават туристите, които имат по-широки интереси от това да лежат на плажа. Фирмите, които се занимават с културно-исторически туризъм, отчитат увеличение и на тези туристи, но те не са още толкова много за съжаление", коментира Трайков. 

Според него все още дори и на фона на обективните данни, е обяснимо потребителите да остават внимателни.

"Ние имаме инфлация, която е доста ниска и това е добре. Натрупаната инфлация от началото на годината досега е 1,6%, което е добре. Като вземете 2008 г. за ЕС и 2010 г., има 4 пъти намаление на преките чуждестранни инвестиции. В България картината е почти идентична. Въпреки голямото намаление в номинален израз на инвестициите, структурата ни е много по-добра, за първи път от известно време са увеличени инвестициите в преработващата промишленост. Миналата година износът е с ръст над 33%, тази година за първите пет месеца имаме още по-голям ръст около 45%", подчерта Трайков.

По темата за добив на шистов газ Трайков заяви, че страната ни трябва да печели от всичко, което притежава, включително и подземните богатства.

"Нито добив на шистов газ, нито добив на каквото и да било друго, ще се случва в България, без да отговаря на най-строгите изисквания на нашето законодателство. Трябва да имаме достъп и от местен добив, и от традиционните ни източници, и от други нови източници, това е правилното. Една от основните цели в европейската енергийна стратегия в момента е възможно най-голямо ниво на взаимна свързаност", уточни Трайков.

В същото предаване темата за добива на шистов газ беше коментирана и от американския посланик у нас Джеймс Уорлик.

"Хубаво е, че започна дискусия в България за шистовия газ. Но компанията Shevron е в България да проучва, а не да добива шистов газ", заяви пред "Дарик радио" Уорлик. "Дали това ще стане, ще зависи от проучванията", добави той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
detonator
преди 12 години
Всеки инцидент слага петно на българския туризъм Слага повече от петно,ама бългаските пишман бизнесмени не виждат по далече от носа си,за тях е важно ден година храни,може и 100 деца да се натровят и нищо чудно утре някой да се изцепи,че това е добра реклама,вече всичко очаквам от мутро-номенклатуро-комуноидната класа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Присъединявам се към призива ти:)..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
stone kold
преди 12 години
нема го затворят те са партия със управниците пък и 4ерноморието е на руснаците ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
sensei
преди 12 години
Трайчо, затворете му хотела на алчния с басейна, където загина германчето и прехвърлете туристите в други те хотели. При затворен басейн какво да правят хората в този хотел? Освен това ще направите добро впечатление в Германия с това, че взимате крути мерки срещу самозабравилите се колбасари, отворили и хотели. И вземи малко поразритай търтеите в т. нар. контролни органи. Вземи малко пример от новия си транспортен колега той поне не им цепи басма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още