IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата контролна кула на столичното летище ще струва 14,8 млн. лева

Аеропортът ще определя самостоятелно летищните си такси

15:24 | 20.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
Новата контролна кула на столичното летище ще струва 14,8 млн. лева

"Главболгарстрой" АД ще строи новата контролна кула на Държавно предприятие "Ръководство въздушно движение" (РВД) на летище "София", съобщиха от транспортното министерство. Предложената цена е 14,8 млн. лв. с ДДС, като изпълнителят обещава да изгради кулата за по-малко от десет месеца. Проектът се финансира изцяло от РВД.

На второ място в конкурса е класирано дружеството "Балканстрой" АД, следват "АТ Инженеринг 2000" ООД, Консорциум "Микс-Арнаудов" и "Евробилд-Сити" ДЗЗД.

Местоположението на новата летищна контролна кула е западно от сградата на "Терминал 2". Разгърнатата застроена площ е над 2400 кв. метра.

Междувременно правителството прие промени в Закона за гражданското въздухоплаване, съобщи пресслужбата на кабинета. Предвижда се летище София само да определя летищните си такси и да ги съгласува с Комитета на потребителите, в който влизат представители на авиокомпаниите, наземните оператори и други ползватели на летищни услуги.

Досега таксите се определяха от Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" (ГВА).

Промените се налагат заради въвеждането на евродирективата 2009/12/ЕО от 11 март 2009 г., която предвижда в ЕС да се установят общи принципи за определяне на летищните такси. Директивата се отнася за всички летища с годишен трафик над 5 милиона пътници и за тези, които  реализират най-голям брой пътници в съответната държава на Евросъюза.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още