fallback

Пациентски организации ще съдят държавата заради нарушения на Закона за здравето

От Конфедерация "Защита на здравето" смятат, че се злоупотребява с парите от акцизите върху алкохола и цигарите, които трябва да постъпват в Министерството на здравеопазването за финансиране на програми за ограничаване на зависимости

16:01 | 27.07.11 г.

Пациентски организации ще заведат дело срещу държавата за неспазване на член от Закона за здравето. Това каза пред журналисти Желяз Турлаков от терапевтична общност "Ново начало".

Той е подкрепен от Конфедерация "Защита на здравето", в която членуват 14 пациентски организации, както и от Асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес", предаде БТА.

Законът постановява, че 1% от средствата, постъпили в републиканския бюджет от акцизите върху алкохола и тютюневите изделия, се използва за финансиране на програми за ограничаване на злоупотреба с алкохол, цигари и наркотични вещества.

Бившият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова е твърдяла пред пациентските организации, че за 2010 г. от Министерството на финансите в Министерството на здравеопазването от тези акцизи са постъпили 1,7 млн. лева. Според пациентите истинската сума от акциза е 30-40 млн. лв.

Пенка Георгиева от Асоциация за превенция и работа със зависимости "Само днес" каза за Investor.bg, че Министерството на финансите трябва да даде отчет за какво са изразходвани тези пари, които не са постъпили в здравното ведомство в последните 6 години, както повелява Законът за здравето. Освен това, малкото постъпили в Министерството на здравеопазването суми са отишли само за метадонови програми, а така се дискриминират хората, страдащи от други зависимости.

В момента пациентските организации обсъждат кога точно да подадат иска срещу държавата, уточни Пенка Георгиева. Пациентските организации настояват да бъде създаден фонд за лечение на зависимости, като тази идея е била подкрепена дори и от парламентарната Комисия по здравеопазване, съобщи още БТА.

Преди две седмици заместник-председателят на комисията Даниела Дариткова е показала на представителите на пациентските организации становище на министъра на финансите Симеон Дянков, с което той не дава съгласието си за създаване на такъв фонд, твърди Пенка Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 12.09.22 г.
fallback