IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горивата няма да поскъпват, успокояват от бранша

Запасите по бензиностанциите ще стигнат за 2-3 седмици, каза Атанас Делчев, президент на Българската петролна и газова асоциация

15:53 | 27.07.11 г.
Горивата няма да поскъпват, успокояват от бранша

„Няма място за паника“, каза за Investor.bg Атанас Делчев, президент на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), по повод отнетия лиценз за управление на данъчни складове на „Лукойл Нефтихим“.

„Краткосрочно нуждите ще се покрият от оперативните запаси, които има по бензиностанциите. Те ще стигнат за 2-3 седмици. През това време ще предприемем действия за увеличаване на вноса“, допълни още Делчев.

Според него горивата няма да поскъпват, освен ако „човешката паника не доведе до свръхтърсене“. Цената може да се повиши, ако търсенето е много голямо и запасите бъдат изчерпани, преди да се увеличи вносът, уточни той.

„Ако пред една бензиностанция има опашка, всеки търговец си мисли как да вдигне цените“, посочи Делчев.

Такова е и мнението на Станимир Смилков, търговски директор на Ромпетрол. „Засега пазарът е спокоен и снабдяването е нормално. Цените не са повишени“, каза той.

Според него има достатъчно източници на внос от съседните страни и не би трябвало да се стигне до криза на пазара. Основните страни, от където могат да се внасят горива, са Румъния, Гърция, Черноморския басейн, уточни Смилков.

От ЕКО България също не очакват проблеми със снабдяването на бензиностанциите им с горива. От компанията съобщиха, че доставките им са обезпечени и компанията разполага с различни възможности. “Корпорацията Hellenic Petroleum Group, от която е част ЕКО, притежава 3 петролни рафинерии в Гърция“, се казва още в съобщението на компанията.

От дружеството увериха, че „няма да спекулират с цените на горивата в така създалата се ситуация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още