IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят и работниците без трудов договор да плащат глоби

По данни на Агенцията по заетостта към днешна дата безработицата у нас е около 9,5%, съобщи социалният министър Тотю Младенов

13:15 | 29.07.11 г. 5
Обмислят и работниците без трудов договор да плащат глоби

И работниците, а не само работодателите, да плащат глоби, ако са приели да работят без трудов договор.

Предложението е направено от Главната инспекция по труда (ГИТ), съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в кулоарите на парламента.

Точният размер на санкцията все още не е ясен. Знае се само, че ще бъде по-ниска от тази, която в момента се налага на работодателите - от 1 500 до 15 000 лв. за всеки отделен случай, предаде БТА.

„Работникът също носи отговорност, защото става съучастник, и ако искаме да се борим със сивата икономика, трябва да спазваме законите и правилата“, заяви Младенов.

Очаква се глобите за наетите без договор да бъдат разгледани през есента и да бъдат предложени като промени в Кодекса на труда.

На базата на съвместните проверки на Националната агенция за приходите (НАП), Националния осигурителен институт (НОИ) и ГИТ за първите шест месеца на годината са засечени повече от 3 000 души без трудови договори - главно в строителството, търговията, услугите, ресторантьорството, хотелиерството, уточни Тотю  Младенов.

По-голямата част от тях се осигуряват върху минималната работна заплата, но получават много повече. За тези случаи обаче засега санкции за наетите не се обмисляни.

Министърът съобщи още, че по данни на Агенцията по заетостта към днешна дата безработицата у нас е около 9,5 процента. Според Националния статистически инситтут (НСИ) през второто тримесечие на годината спрямо първото броят на заетите се е увеличил с около 43 хиляди души, а тези без работа са намалели с около 27 хиляди.

Надявам се, че занапред икономиката ще се развива, за да има повече приходи и повече пари за хората, допълни Младенов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
atanasbirov
преди 12 години
Ами то, като ме глобът за това че, съм се принудил да си гледам семейството в БГ, 6те изгубят. Още повече народ ще мине зад граница !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
roni4ka_89
преди 12 години
много други хора!!! Той ходеше тук и там,при този и онзи човек,правеше всичко, което можеше, въпреки че не винаги,не всички и всичко му плащаха, но поне успяваше да донесе някой лев и да осигури минималното необходимо за семейството си !!! Не подкрепям този факт, защото когато работодателят им наруши закона няма кой да им помогне, но тогава как ще продължим нацията си, как ще задържим българите в България, като няма нормални условия за нормален живот тук !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
roni4ka_89
преди 12 години
Според мен това изобщо не е добра идея! Кои хора работят без договор? Тези, които нямат образование,тези, които нямат връзки, ..които няма просто на къде и т.н... В един малък град, където почти няма жители, да не говорим за работни места, където трудът и знанията не са признати, хората биват принудени да се захванат с каквото и да е, на каквито и да е условия, само и само да могат да издържат семейството си !!! Имам много познати, приятели, роднини и т.н., които по една или друга причина са работели или работят без договор,съзнавайки какви неприятности може или би могло в бъдеще да им донесе тази работа !!! И защо? Ами защото например моят брат има жена и дете, и образование, и знания по завършената специалност (които може да прилага на практика), което би му послужило да си намери доходна работа, а в момента работи на трудов договор нещо, което също му е интересно, но не е оценено!!! На негово място, без образование, без същите познания, без необходимия опит, но С ВРЪЗКИ, работят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
Не е лоша идея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
To би било интересно да се подходи по същия начин и към пушенето на цигари без бандерол, но дали ще стане това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Ами не е лоша идея. Като се има предвид, че те несъзнателно стават съучастници в нарушаването на закона. Като работят без трудов договор или на договор със скрити клаузи се отказват от своите права и когато работодателят им ги уволни или не им изплаща заплати, държавата не може да им помогне. Така некоректният работодател се измъква "сух", прецакал държавата и работниците. Ето нещо по темата http://economistbg.blogspot.com/2011/02/blog-post_07.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още