IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ няма да плаща инвалидните пенсии

Агенция към социалното министерство ще изплаща парите за хората с увреждания

19:25 | 01.08.11 г.
НОИ няма да плаща инвалидните пенсии

Националният осигурителен институт (НОИ) ще бъде освободен от задължението да плаща инвалидните пенсии, съобщи БНР.

Тези пари, добавките и помощите за хората с увреждания ще се поемат от една от агенциите на социалното министерство, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

С европейски пари ще се създаде централизирана национална база данни за хората с увреждания. Проектът е на стойност 2 милиона лева и чрез него ще се събере в една база информацията от различни държавни институции. Така ще е ясен социалният статус на хората с увреждания и ще се улесни наемането им на работа.

Агенцията за хората с увреждания предвижда промени, с които ще отпаднат някои защити, които пречат за заетостта на тези хора в момента, коментира директорът на агенцията Минчо Коралски.

„Човек с увреждане е нормално да не се справи с работата, както всеки друг работник. Ние считаме, че хората с увреждане трябва да бъдат на някакъв по-специален режим”, посочи Коралски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още