IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Здравните вноски да се ползват за нуждите на осигурителната система

Бизнес организацията предлага да се създаде система за непрекъснат контрол на плащането на здравни осигуровки

10:44 | 10.08.11 г. 1
БСК: Здравните вноски да се ползват за нуждите на осигурителната система

Да се спре внасянето на средства от осигурителни вноски във фискалния резерв под формата на резерв на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който да не се ползва за нуждите на осигурителната система.

Това е едно от предложенията за реформа в здравеопазването, отправени от Българската стопанска камара (БСК) към правителството. Камарата е подготвила предложенията по повод препоръките на Съвета на Европейския съюз за ускоряване на реформата в здравната система.

Припомняме, че в края на миналата година, когато гласуваха Закона за държавния бюджет, депутатите приеха резервът на здравната каса в размер на около 1,4 млрд. лева, който е част от фискалния резерв, да се използва и за покриването на други държавни разходи, а не само за здраве.

Малко преди парламентът да излезе във ваканция, в пленарна зала отново беше повдигнат въпросът за тези пари от депутати от левицата. Финансовият министър Симеон Дянков отговори, че средствата не са прехвърляни към резерва на държавата, тъй като резервът на НЗОК по закон е част от фискалния резерв. Отговорът му не удовлетвори депутатите и беше решено на 2 септември т. г. в Народното събрание да се състои разискване за въпросните 1,4 млрд. лева.

В становището на БСК пише още, че управлението на финансовия ресурс на касата трябва да бъде право и отговорност на нейните управителни органи. От камарата считат за необходимосъщо  да се оптимизират персоналът и структурите на здравната каса, да се засили регионалното й присъствие и да се електронизира нейната дейност, както и изобщо дейностите в цялото здравеопазване.

Стопанската камара настоява държавата да бъде равнопоставена на останалите работодатели по отношение на здравното осигуряване. Бизнес организацията отново настоява здравноосигурителните вноски на заетите в държавните институции да се внасят всеки месец за сметка на бюджетите на съответните ведомства, а при забавяне да се налагат същите санкции, които търпят всички останали работодатели.

БСК отново повдига и темата за здравните вноски на пенсионери, ученици, студенти, безработни и други. Според организацията те са твърде ниски на фона на разходите, които се правят за здравното обслужване на тези групи от населението – около 60% от разходите на НЗОК. Затова бизнесът настоява осигуровките за тази група от населението да се изравнят поне със средния размер на осигурителните вноски, които правят фирмите за своите служители.

Бизнесът настоява още за създаването на специална система, с която непрекъснато да се следи плащането на здравноосигурителните вноски. Тя трябва да включва регистър на подлежащите на здравно осигуряване лица по отделните региони на страната и периодични проверки на лицата, които не внасят или забавят плащанията на тези осигуровки.

Бизнесът предлага в болниците здравноосигурените лица да се обслужват преди здравнонеосигурените, но след медицинска преценка за евентуалния риск при всеки отделен случай.

Стопанската камара предлага още да се разработи дългосрочна инвестиционна политика за здравеопазването, в която да се определят приоритетите в реформата и източниците на финансиране, както и дългосрочна програма за осигуряване на медицински кадри.

Обучението на специализанти, парамедици, медицински сестри, санитари и други здравни работници пък може да се извърши с финансов ресурс от Оперативната програма за развитие на човешките ресурси. Усвояването на средствата за повишаване на ефективността на институциите, които предоставят здравни услуги, на този етап остават почти недокоснати, припомнят от камарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Държавата в лицето на привилегированата каста от чиновници, военни, полицаи, магистрати и т.п. се крие зад "солидарността" на нашата осигурителна система и откровено граби добросъвестните платци. Т.е. за тях статуквото е добро, защото ние плащаме, а те лапат. Един ден това ще се промени и дано промяната стане цивилизовано, защото ситуацията е възмутителна и напълно и подхождат уличните бунтове, които наблюдаваме периодично тук-там, в страните с по-развито гражданско общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още