IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК удължи срока за изграждане на ВиК инфраструктурата на Кюстендил и Варна

Решението предвижда изпълнението на проектите да завърши в края на годината

16:10 | 11.08.11 г.
ЕК удължи срока за изграждане на ВиК инфраструктурата на Кюстендил и Варна

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е получило разрешение от Европейската комисия (ЕК) за удължаване на финансовите меморандуми по проектите за интегриран воден цикъл на Кюстендил и Варна, както и за два финансови меморандума за техническа помощ, съобщиха от министерството. Решенията предвиждат удължаване на срока до 31 декември 2011 г.

Това са първите от поредицата очаквани решения на ЕК за промяна в сроковете за шест инфраструктурни проекта в София, Варна, Шумен, Кюстендил, Кърджали и Смолян.

Общата стойност на тези финансови мемодандуми е 408,9 млн. лв, като реално спестените пари на данъкоплатците са за 56 млн. лв., поясняват от екоминистерството.

Финансовият меморандум за Кюстендил за отпускане на 21 млн. евро безвъзмездна помощ е подписан през декември 2005 г. Той включва договор за строителство и реконструкция на пречиствателна станция за отпадни води (ПСОВ), договор за рехабилитация и разширение на  ВиК мрежата в града, както и два договора за строителен и авторски надзор и един договор за техническа помощ.

Финансовият меморандум за Варна е със стойност на субсидията от 25 млн. евро и е подписан през февруари 2004 г. Той включва договор за строителство и реконструкция на пречиствателната станция, договор за рехабилитация и разширение на  ВиК-мрежата в града, договор за трансформация на канализационно-помпена станция в кв. Аспарухово, договори за строителен и авторски надзор и един договор за техническа помощ.

С двете технически помощи се подпомага разработването на инвестиционни проекти за финансиране от Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.” в секторите “Води” и “Отпадъци”.

Усвоените средства по Програма ИСПА към края на месец юли тази година възлизат на 755 млн. лв. или 71,42% спрямо бюджета на подписаните договори. За сравнение през юли 2009 тези средства са били едва 353 млн. лв. или 37% . Степента на усвояване по финансови меморандуми спрямо договорираното е 80,87%. 

Към момента по  програма ИСПА в сектор „Околна среда” са изградени и въведени в експлоатация съгласно изискванията на българското законодателство 12 пречиствателни станции за отпадъчни води – в Ловеч, Монтана, Севлиево, Бургас, Попово, Смолян, Балчик, Кюстендил, Кубратово, Благоевград, Горна Оряховица и Сливен, 98 км канализационна и 171 км водопроводна мрежа, припомнят от МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още