IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата обяви срока за включване на партиите в публичния регистър

Участниците в изборите трябва да представят актуална информация за дарения и други източници за финансиране на кампаниите

13:33 | 18.08.11 г.
Сметната палата обяви срока за включване на партиите в публичния регистър

До 3 септември в Сметната палата трябва да бъде представен списъкът с лицата, които ще подават данни за публичния регистър, регламентиран с Изборния кодекс, съобщиха от пресцентъра на палатата.

Според кодекса Сметната палата изгражда единен публичен регистър, в който всички партии, коалиции от партии, местни коалиции и инициативни комитети, регистрирани за участие в изборите, са задължени в хода на предизборните си кампании да обявят новопостъпила информация за източниците на финансиране на кампаниите им.

Освен имената на дарителите се посочва още видът, целта, размерът или стойността на направените дарения. Обявяват се и онези лица лица, които са предоставили безвъзмездно ползване на вещи или услуги за предизборната кампания, срокът на ползването, видът и описанието на предоставените за ползване вещи, видът на услугите и др.

Изискват се още декларации за произхода на дарените средства, когато общият им размер от едно физическо лице надхвърли хиляда лева.

Трябва да се представят и декларации за произхода на средствата на самите кандидати, издигнати от партиите, когато размерът на средствата надхвърли 1000 лв. Същото изискване е посочено и за декларациите на членовете на инициативния комитет.

В регистъра се вписват и наименованията на социологическите и рекламните агенции, както и на агенциите за осъществяване на връзки с обществеността, с които работят партиите, коалициите и инициативните комитети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още