IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на НЕК не изключва вероятността „Атомстройекспорт“ да изтегли иска си

Преговорите за АЕЦ "Белене" могат да продължат независимо от взаимните искове, съобщи изпълнителният директор на компанията Михаил Андонов

16:22 | 19.08.11 г.
Шефът на НЕК не изключва вероятността „Атомстройекспорт“ да изтегли иска си

„Преговорите за АЕЦ "Белене" могат да продължат независимо от взаимните искове, които руската компания "Атомстройекспорт" и Националната електрическа компания взаимно си отправят. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на НЕК Михаил Андонов. Според него все още има възможност до 15 октомври руснаците да изтеглят своя иск от Арбитражния съд в Париж.

Шефът на НЕК е обяснил още, че въпреки че има заведен иск от руската страна и че българската страна също готви подобен иск, но пред арбитража в Женева, това „на този етап не може да навреди на проекта“.

Според Андонов това води по-скоро до по-предпазливи и по-стриктни действия от двете страни и несигурност в информацията, която ще се обменя между двете страни.

Шефът на НЕК обясни, че при желание от руската страна има време те да оттеглят своя иск, тъй като срокът за отговора, който арбитражът е утвърдил да бъде даден от НЕК по този иск, изтича на 15 октомври.

„В процеса на разговорите, които ние ще продължим да водим с "Росатом" и с "Атомстройекспорт", в този период от време ако руската страна има желанието да си оттегли иска, има тази възможност, защото вече ние сме в правилата на арбитража и там датите се спазват. И ако една от страните не изпълни ангажиментите по този арбитраж, тя тогава вече губи процеса или пък пропуска възможността да направи някакви действия“, обясни още Михаил Андонов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още