IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Предложената сделка за "Булгартабак" е по-добра от предходните

Надвишихме изготвената от предишното правителство оценка на компанията, която при несравнимо по-добрата конюнктура тогава беше 119 млн. евро, обясни икономическият министър

12:33 | 01.09.11 г. 5
Автор - снимка
Създател
Трайков: Предложената сделка за "Булгартабак" е по-добра от предходните

И преди съм казвал, че като министър на икономиката бих предпочел по-голяма тежест на пазарните критерии при приватизацията на "Булгартабак Холдинг". Така коментира днес министърът на икономиката Трайчо Трайков решението от вчера на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) относно избора на купувач на холдинга, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Вчера агенцията официално определи БТ Инвест ГмбХ, Австрия за победител в конкурса за приватизацията на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на „Булгартабак Холдинг“ АД, София.

Срокът за сключване на приватизационния договор е 15 дни от датата на решението, като сделката подлежи на одобрение от надзорния съвет на АПСК.

По-нататък министърът обяснява позицията си по предстоящата сделка така:

„За повишаване на финансовия ефект за държавата изтеглихме 100 млн. лв. под формата на извънредни дивиденти от резерва. Така надвишихме оценката от 119 млн. евро на "Булгартабак", изготвена от предишното правителство при несравнимо по-добра конюнктура тогава и значително надхвърлихме борсовата капитализация на дружеството.

Мога спокойно да кажа, че преди 8 години по времето на кабинета на НДСВ големите тютюневи концерни все още не бяха разположили своите инвестиции и производствени мощности в района и тогава е можело да се постигне много успешна сделка с голяма компания от тютюневия бранш.

След като вече е започнала процедурата, въпреки че съм принципал на държавното участие в "Булгартабак", по закон не участвам във вземането на решения. Отговорността на агенцията е голяма, тъй като трябва да уточни ангажиментите на  инвеститора по договора. Сега сделката е в ръцете на агенцията за приватизация и на надзорния й съвет.“ 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 12 години
По добре ти си трай, че се излагаш яко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Щом борсата оценява компанията по-ниско - значи сделката е добра.Все пак БТ не е вече монополисти не може да се очаква голяма премия заради това, на пазарната стойност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
Трайков е прав. Сделката е добра. Въпросът е "за кого"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dosadnik
преди 12 години
От както сме в ЕС, Булгартабак няма никакъв монопол - кой в днешно време пуши български цигари, при условие, че вносните са на същите цени ? (а българина винаги налита на вносното, не че е по-хубаво, ами просто такава му е психологията)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
all_trader2
преди 12 години
Трайков *** защо не си траеш???? и вие като другите разпродавате държавата за жълти стотинки - така ли се прави икономика бе момче- като разпродаваш печеливш държавен монопол за жълти стотинки - тя само сградата и земята на пъпа на София струват поне няколко десетки милиона ...***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още