IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия ще преразгледа решението си за Шенген в началото на 2012 г.

Йежи Бузек обаче изрази надежда, че Румъния и България ще се присъединят към Шенгенското пространство до края на тази година

08:20 | 24.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според Бузек решението за отлагане е по-добро от отрицателно решение.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Бузек решението за отлагане е по-добро от отрицателно решение. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек изрази надежда, че Румъния и България ще се присъединят към Шенгенското пространство до края на тази година и подчерта, че евентуален отказ не би бил оправдан, тъй като двете държави са изпълнила всички технически изисквания, предаде Аджерпрес.

Председателят на Европарламента каза, че решението на Съвета на ЕС за отлагане на решението за приемане на Румъния и България в Шенген е по-добро, отколкото ако бе взето отрицателно решение.

Бузек предупреди за опасността от популистки чувства и разделение на Европа след вчерашното решение. Според него криза в Европа е както икономическа и политическа, така и криза на идентичността и доверието.

В същото време стана ясно, че Финландия няма да преразгледа решението си за присъединяването на България и Румъния към Шенген по-рано от началото на 2012 г..

Това заяви за БНР Лаура Или-Вакури, генерален директор на отдел "Международна дейност" към финландското министерство на вътрешните работи.

„Преди да се вземе решението за присъединяване, искаме да видим, че наистина сте осъществили допълнителен напредък в областите, които вече споменах - борбата с корупцията и реформата в съдебната система. За да се повери на някого наблюдение върху правила, трябва да сме сигурни, че самият той ги спазва. Ако имате корупция в страната, това веднага поставя под въпрос как ще държите за спазването на правилата. Има случаи на корупция, които дори не са стигнали до съда“, заяви тя.

Още новини от света четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още