IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на грозде тази година ще достигне 170 хил. тона

Чешки и словашки компании търсят българска суровина за вино

14:43 | 27.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
Производството на грозде тази година ще достигне 170 хил. тона

Тази година се очаква реколтата от грозде в страната да достигне около 170 хил. тона при 140 хил. тона през миналата година. Това заяви агроминистърът Мирослав Найденов, който откри гроздобера в масива на „Гулбанис Вайн" в горнооряховското село Горски Долен Тръмбеш, съобщи пресцентърът на земеделското министерство.

Производството на вино също се очаква да надхвърли миналогодишните количества от 102 млн. литра и да достигне около 110 млн. литра. Захарността също ще бъде по-висока с 26% в Северна България до 28 % в Южна България поради високото качество на гроздето, уточни министърът.

Напоследък словашки и чешки компании са започнали да търсят българското грозде като суровина. Най-голям е интересът към бялото грозде, което е повишило цената си през тази година до 1,20 лв. за кг, докато миналата година се е изкупувало по 60 стотинки. "Българските производители нямат интерес да продават грозде, а готова продукция", поясни министърът.

Компанията „Гулбанис Вайн” е инвестирала до момента над 2 млн. паунда в създаване на лозови масиви в България. Нейни собственици са британски инвеститори, които работят в British petrolium. В момента имат около 400 декара лозя и предвиждат да засадят още 100 декара.

„Планираме да направим винарна с проект по еврофондовете“, каза единият от собствениците Ханс Кулман. Той допълни, че са избрали страната ни заради високото качество на гроздето и виното. Искаме да възвърнем доброто име на страната на международните пазари, каза още Кулман.

Инвеститорите предвиждат да изнасят вино за САЩ и вече са влезли в договорни отношения с дистрибутори от Лас Вегас, Бостън и други градове. Първите партиди ще напуснат България до края на годината.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още