IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАН иска 109 млн. лева бюджет за 2012 г.

Академията на науките има нужда от парите, ако увеличи работещите на щат и назначи повече докторанти и млади учени

18:59 | 27.09.11 г.
<p>
	Министърът на образованието Сергей Игнатов. Снимка: БТА</p>

Министърът на образованието Сергей Игнатов. Снимка: БТА

Българската академия на науките (БАН) иска бюджет от около 109 млн. лева за 2012 г., ако се вземе решение да се увеличат работещите на щат и да се назначат повече докторанти и млади учени. Това каза министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов след заседанието на Съвета на настоятелите на БАН, предаде БТА.

Той допълни, че ако се запази сегашният щат на БАН, бюджетната субсидия да бъде около 98 милиона лева.
Министър Игнатов каза, че обсъждането на бюджета на БАН за 2012 г. ще продължи и до две седмици се очаква да има ново заседание на Съвета на настоятелите. На него ще бъде поканен и министърът на финансите Симеон Дянков.

"Това, което обсъждаме с финансовия министър, е че ще има увеличение за образованието и науката, но още е рано да се каже с колко, тъй като още няма прогнозен бюджет", посочи министър Игнатов.

Попитан дали ще подкрепи искането на БАН за бюджетната субсидия за идната година, Сергей Игнатов каза, че е министър от правителството и ще подкрепи предложение, което е съобразено с разходите в страната.

“През 2009 г., когато БАН е имала добър бюджет от 89 милиона лева, тогава и финансовото състояние на България е било друго”, коментира Игнатов. Той добави, че след това страната ни е изпаднала в много тежка криза.

Сегашният бюджет на БАН е 59-60 милиона лева. Прогнозите са, че ако следващите два-три месеца са добри, ще имаме увеличение на средствата за образованието и науката за 2012 г., по думите на Сергей Игнатов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още